keskiviikko 26. joulukuuta 2012

Joulublues

Nyt meinaa iskeä joulunjälkeinen masennus - kaikki kiva touhu on jo ohi, ennen kuin edes pääsin kunnolla vauhtiin! :(
Toisaalta, joulun jälkeen voi hankkia itselleen luvatun post-joululahjan (eli tässä tapauksessa kahvimyllyn) ja voi suunnitella kivoja touhuja ilman, että on kiire minnekään, ja voi nauttia vielä jatkuvasta talvesta ja voi alkaa suunnitella ensi kesää, näin muutaman seikan mainitakseni. Ehkä elämällä on edelleen tarkoitus.

Palataanpa vielä hetkeksi siihen isoon Jiihin, joka vietettiin tänä vuonna hyvinkin talvisissa tunnelmissa. Oli se myös parhaita kokemiani jouluja, joten iso käsi joululle 2012!




Joskus mietin, että onko ihmisistä vähän nuivaa lukea jouluruokapostauksia joulun jälkeen (, kun siitä nyt vihdoin on päästy ohi), mutta ovatpahan ohjeet ainakin seuraavia vuosia varten tallessa. Siispä näiden perustelujen siivittämänä, kiitos ja anteeksi.



Tänä vuonna joulupöydässämme ei ollut tarjolla mitään kovin suuria yllätyksiä: peruslaatikot, sillit, katajanmarjalohet (, josta tuli kyllä parasta ikinä!), sienisalaatit ja rosollit. Punakaalisalaatista on myös tullut jonkin sortin perinne. (Esim. viime vuonna olenkin reseptin kirjoitellut.)



Kikhernemureketta olen tehnyt jo useampana vuonna, samoin punajuuriterriiniä. Tänä vuonna kuitenkin yhdistin nämä kaksi ja tein punajuuri-kikhernemureketta, joka hakkaa kinkun mennen tullen ranskankermanokareen kanssa tarjoiltuna. Kinkku on kyllä minun kohdallani niin last season. Ainoa syy, jonka takia ensimmäisessä joulukattauksessa täytyy ottaa siivu kinkkua, on omatekoinen sinappi, joka on suurta herkkuani. En ole oikein keksinyt, minkä muun, kuin kinkun kanssa, voisin sinappia joulupöydässö nautiskella. Hmm, täytyy kehitellä, koska konjakilla höystetystä ytysinapistanihan minä en luovu!


Punajuuri-kikhernemureke

2 keskikokoista/pienehköä sipulia
3 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
1/2 tl juustokuminaa
3 dl kypsiä kikherneitä
1 dl saksanpähkinöitä
1 dl ruokakermaa
1 dl rypsiöljyä
1 1/2 dl kaurahiutaleita
3 kananmunaa
1 1/2 - 2 tl suolaa
1 tl timjamia
1 tl rosmariinia
1/4 tl mustapippuria
3 keitettyä punajuurta raasteena

Hienonna sipulit ja kuullota öljyssä, mausta juustokuminalla. Hienonna kikherneet ja saksanpähkinät sauvasekoittimella. Sekoita kaikki aineet keskenään. Kaada massa leivinpaperoituun (leipä)vuokaan ja paista 200 asteessa noin 45-50 min. Tarjoile lämpinä tai kylmänä, esim. ranskankerman kera.


Perunalaatikon valmistin Glorian R&V:n ohjetta mukaillen, leivinuunin jälkilämmössä imellyttäen, ja voi pojat - siitä tulikin melkoista looraa! Samaa ohjetta on seurailtu mm. Siskot kokkaa - ja Pumpkin jam -blogeissa.

Vihreää salaattia myös olla pitää, tämänvuotisesta tulikin oikein herkullista! Esikuvana toimi Pirkan resepti.



Joulupöydän vihreä salaatti

1 rs salaattisekoitusta (rucolaa, viinisuolaheinää, machea)
1 kurkku
1 rs kirsikkatomaatteja
100 g kuivattuja (luomu)aprikooseja
100 g vuohenjuustoa
kourallinen cashewpähkinöitä paahdettuna
oliiviöljyä, tummaa balsamicoa


Tässä toinen herkku, jota olen tehnyt aikaisemmin, mutta joka esiintyi ensimmäistä kertaa joulupöydässämme. Viimeiseksi tämä kerta tuskin jäi.



Kylmäsavulohirulla

n. 300 g kylmäsavulohta siivuina

100 g piparjuurituorejuustoa (Cantadou)
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl kuohukermaa vaahdotettuna
1/2 sitruunan raastettu kuori
1-2 rkl sitruunamehua
1/2 - 1 dl tuoretta tilliä hienonnettuna

Sekoita löysäksi vaahdotettu kerma, tuorejuustot ja sitruunahommat keskenään.
Levitä kylmäsavulohiviipaleet levyksi leivinpaperille. Levitä päälle tuorejuustotäyte, ripottele päälle tilli ja rullaa kääretortun tapaan. Laita rulla pakastimeen tasaiselle alustalle 30-60 minuutiksi, niin sitä on helpompi leikata.


Tätä tarjottavaa laittelin jo ennen joulua, toisena adventtina, kun kokeilin Makun jouluohjeita. Osoittautuivat hyviksi, joten jaan niistä pari nyt kanssanne.



Pehmeä juuresvuoka

500 g porkkanoita
400 g lanttua (meillä kummitätini kasvattamia nauriita)
(lisäsin myös 1 ison sipulin ja 2 valkosipulinkynttä)
1 rkl öljyä
1 1/2 dl ohrasuurimoita
7 dl vettä
1 tl timjamia
150 g vuohenjuustoa
1 tl suolaa
1 rkl siirappia
1/2 tl mustapippuria
2 dl ruokakermaa
(pinnalle ruiskorppujauhoja)

Kuori ja raasta juurekset. Kuullota raasteet öljyssä ja lisää sitten ohrasuurimot. Lisää hetken kuluttua vesi ja timjami. Keittele miedolla lämmöllä, välillä sekoitellen, noin 20 min.
Sekoita joukkoon vuohenjuusto, suola, siirappi ja mustapippuria. Levitä seos voideltuun uunivuokaan ja kaada päälle kerma. Kypsennä 175 asteisessa uunissa noin 50 min.




Jääkellarin siika

500-600 g siikafileetä
1 tl kokonaisia roseepippureita
1/2 tl mustapippureita
tillin oksia

Liemi:
1 l vettä
1 dl karkeaa merisuolaa
1/2 dl vaaleaa siirappia (laitoin inkkarisokeria)

Valmista ensin liemi kiehauttamalla vesi, jonka joukkoon lisätään suola ja siirappi. Jäähdytä liemi jääkaappikylmäksi.
Nypi siikafileistä ruodot. Murskaa pippurit morttelissa ja ripota kalojen päälle. Levitä päälle myös tillin oksat ja asete fileet vastakkain korkeareunaiseen astiaan. Kaada päälle liemi ja aseta pinnalle paino, niin että kalat jäävät kokonaan pinnan alle. Anna kalojen suolautua 1-2 vrk. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi tarjolle. Koristele tillillä ja roseepippurilla.

Minulla kalat maustuivat 2 vrk, missä ajassa ne ehtivät suolaantua vähintäänkin riittäväksi. Tilanne kyllä korjaantui, kun liotin fileitä kylmässä vedessä 30-60 min.


Täytyy vielä näiden seuraavien kuvien siivittämän todeta, että olipahan upeimpia joulusäitä, mitä olen kuunaan kokenut! Kirpeää ja kuulasta talvisäätä, pakkanen vaihteli -18 ja -27 asteen välillä. Kyllä Suomen talvi! Toivottavasti tällaisista säistä saa nauttia vielä tulevaisuudessakin.

3 kommenttia:

Meku (Toscapulla) kirjoitti...

Oi mitä herkkuja. Ja nuo talvikuvat on upeita, varsinkin tuo latokuva.

Helmi kirjoitti...

Hyvien ruokien välissä on kyllä mahtavaa käydä nauttimassa auringon pilkistyksestä ja pakkassäästä! Kuvaaminen vain on hieman tuskaisaa sormien palellessa kovassa pakkasessa, mutta sain sentään jokusen kuvan kasaan. (:

Anonyymi kirjoitti...

Latokuva säväytti minuakin!
Antti