tiistai 5. kesäkuuta 2012

Satunnaisia syöminkejä

Ruokakuvaus ei ole jotenkin napannut viime aikoina, mikä korreloi suoraan blogin päivitystiheyteen. Ruokaa on kyllä tullut laiteltua melko runsaasti ja monista herkuista olisin halunnut raportoida tänne. Ilman kuvia se kuitenkin tuntuu aika nihkeältä, joten täytyy odotella parempia aikoja.
Jokusen kuvan olen tullut kännykällä näpänneeksi, joten kehitelläänpä niistä jotain tarinaa.

a)  Kesänkäynnistysbrunssi


Tyttöjen kanssa laitettiin pöytä koreaksi!




- alkumaljana mimosa (= appelsiinimehua ja kuoharia)

- Ainon perunasalaatti (ihanan yrttistä ja kesäistä!)
- Helmin perunasalaatti
- tomaatti-oliivivuokaleipä
- voi, tuorejuusto
- tuoreita vihanneksia, avokadoa
- marjaisaa smoothieta

- Lauran New York cheese cake (Voi taivas... Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.)




Perunasalaatti

n. 1 kg uusia perunoita
oliiviöljyä, merisuolaa
3-4 oksaa timjamia
2 isoa punasipulia

1 parsakaali
kourallinen saksanpähkinöitä
1 ruukku viinisuolaheinää

Kastike:
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl sherryviinietikkaa
1 tl dijon-sinappia
ripaus suolaa ja inkkarisokeria
mustapippuria

Harjaa perunat puhtaiksi ja laita uunipellille. Valuta päälle oliiviöljyä ja mausta suolalla sekä timjamilla. Paahda 200 asteessa noin 30 min, kunnes perunat ovat pehmeitä. Lisää loppuvaiheessa kuoritut ja lohkotut punasipulit.
Kiehauta parsakaali nopeasti suolalla maustetussa vedessä. Varokin keittämästä lötköksi kesäsadon herkullista parsista tai mörökölli sinut vieköön! Kaada vesi pois ja laita hetkeksi kylmään veteen, jotta kypsyminen pysähtyy.
Sekoita kastikkeen ainekset keskenään, rouhi pähkinät karkeaksi rouheeksi.
Yhdistä kaikki salaatin ainekset. Tarjoile lämpimänä tai jäähtyneenä.


Tätä hyvin samalla idealla valmistettua perunasalaattia valmistin Helsingin päässä brunssille.

Perunasalaatti 2 


n. 1 kg uusia perunoita
oliiviöljyä, merisuolaa

500 g vihreää parsaa
250 g kirsikkatomaatteja
1 prk kikherneitä
kourallinen saksanpähkinöitä
tuoreita yrttejä (basilikaa, timjamia)
1 ruukku rucolaa

Sitruunavinegretti:
1 rkl kiehuvaa vettä
1 sitruunan raastettu kuori
n. 2 rkl oliiviöljyä
1 rkl balsamicoa
1/2 sitruunanmehu
1 tl hunajaa
suolaa, mustapippuria

Harjaa perunat puhtaiksi ja laita uunipellille. Valuta päälle oliiviöljyä ja mausta suolalla sekä timjamilla. Paahda 200 asteessa noin 30 min, kunnes perunat ovat pehmeitä.
Kiehauta parsa (noin 3-4 min) ja muista se mörökölli, äläkä päästä kypsymään liikaa! Kaada vesi pois ja laita hetkeksi kylmään veteen, jotta kypsyminen pysähtyy.
Raasta sitruunan kuori ja kaada kiehuva vesi raasteen päälle. Lisää muut aineet ja sekoita tasaiseksi. 
Huuhtele ja valuta kikherneet, puolita kirsikkatomaatit, paloittele parsat, hienonna yrtit ja rouhi pähkinät karkeiksi. 
Yhdistä kaikki aineet ja anna maustua hetken aikaa tai tarjoa heti.


Hyvin nopea ja herkullinen leipä! Aineitakin löytyy lähes aina jääkaapista. 

Ranskalainen oliivi-tomaattivuokaleipä

4 kanamunaa
2 dl maustamatonta jogurttia
1 tl sokeria
1/2 tl suolaa
2 tl kuivattua basilikaa
1/2 tl mustapippuria 
1 1/2 dl spelttijauhoja
1 1/2 dl hiivaleipäjauhoja
1 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
100 g emmentaljuustoa
3/4 dl aurinkokuivattuja tomaatteja
1 dl täytettyjä oliiveja (mulla sitruunatäytteisiä)
1 rkl tomaattien öljyä

Voitele tai vuoraa paperilla leipävuoka. Riko kanamunien rakenne kulhossa. Lisää jogurtti ja sekoita tasaiseksi. Lisää leivinjauhe jauhoihin ja lisää jogurtin ja kanamunien sekaan. Raasta juusto ja leikkaa tomaatit reiluiksi palasiksi. Lisää juusto, tomaatit, öljy ja oliivit taikinaan. Kaada taikina vuokaan ja tasoita. Paista n. 1 h 180 asteeessa uunissa. (Vähempikin riitti meidän kiertoilmauunissa: noin 45 min 160 asteessa.)


Vadelma-persikkasmoothie

200 g vadelmia
3 persikkaa
1 banaani
1 rkl sitruunamehua
1 dl appelsiinimehua
1 prk rasvaista rahkaa (saksalaisen Andechserin; vaihtoehtoisesti voi laittaa noin 150 g suomalaisten kurrirahkaa ja 100 g turkkilaista/kreikkalaista/venäläistä jogurttia)

Ainekset koneeseen ja sekaisin!



b) Ruokaseikkailuja Helsingissä

Kolmen päivän aikana ehdin katsastaa ihan kiitettävästi eri paikoissa: Silvoplee, Bulevardin kahvisalonki, Cafe Kiasma, Cafe Kippo, La Torrefazione, Cafe Cavalier, Belge ja Kluuvin Eat&Joy.
Tässä kuvaamistani paikoista sananen tai pari.

Bulevardin kahvisalonki:
Viihtyisä, tilava, pianomusiikki, hyvä cappucino. Palvelu oli oikein ystävällistä ja cappucinon kanssa ottamani konvehti maukas (, joskin kasvirasva maistui massasta hieman läpi). 
==> 9+



Café Kiasma:
Valoisa, perushyvä palvelu. Plussaa vesijalanjälkimenusta! Noutopöytä ja tiskin antimet näyttivät herkullisilta, eikä listalta tilaamani punajuuri-vuohenjuustosalaatti (olen niin yllätyksellinen) jäänyt yhtään pekkaa pahemmaksi. Herkullista ranskalaisen luomuvalkkarin kanssa!
==> 9 1/2



Cafe Kippo:
Jogurttijätski rulaa! Ihanan raikasta, ei turhaa makeutusta ja laajat lisäkevaihtoehdot, jotka pääasiassa luomua. Valitsin keskikokoiseen kippooni mangoa, pekaanipähkinöitä ja jättirusinoita. Jätskin rinnalle ottamani tee oli myös oikein hyvää. Tilojen ahtaudesta pientä miinusta, sesonkiaikoina kannattaa varautua syömään ulkona. 
==> 9 1/2



La Torrefazione:
Parhaita Suomessa nauttimiani kahveja! Muutkin antimet (salaatit, täytetyt ciabattat, smoothiet) kuullostavat hyvinkin puoleensa vetäviltä ja muistankin nauttineeni täällä joskus herkullista vuohenjuustosalaattia. Melko niukat tilat, mutta tämä ei laske pisteitä kovinkaan paljoa.
==> 10-



Café Cavalier:
Über-ystävällistä palvelua Kampissa! Loistava paikka viinilasilliselle ja kirjoituspuuhille sunnuntai-iltapäivänä. Sisustus hieman baariin vivahtava ja tarjolla onkin laaja kattaus alkoholijuomia. Lisäksi täytettyjä leipiä ja croissantteja, salaatteja ja kahvileipiä.



Belge:
Hauskat tilat: kirjastomaisia sisustuselementtejä, avaraa ja hyvät näköalat. Palvelu tökkii siitä huolimatta, että salissa ei lisäkseni ole paljoa muita asiakkaita. (Tämä tunne voi johtua myös siitä, että illastin itseni seurassa.) Ruoka taas on mainiota! Alkuruoaksi otin Belgen alkupalalautasen (maalaispateeta, marinoitua munakoisoa, tomaattia, rucolaa, sienisalaattia ja taivaallisia oliiveja!), pääruoaksi Caesar salaatin kananpojalla (häpeän myöntää tämän, mutta kyllä - söin kanaa) ja jälkkäriksi espresso macchiaton, jonka kanssa tarjottiin pari palaa tummaa suklaata. Viininä ranskalainen Faiveley Chablis - nam! Annokset olivat kauniita ja luomuleipä ihanaa täyteläisen yrttituorejuuston kanssa. Voisihan tuota illastaa huonomminkin!
==> 9 (vain ja ainoastaan palvelun hitauden takia) 


Ei kommentteja: