sunnuntai 20. heinäkuuta 2014

Salaattia, leipää, viiniä, jälkkäriä - mitäpä ihminen muuta

Menin taas vaihteeksi ostamaan liikaa ruokaa, niin piti laittaa hihat heilumaan ja kutsua tytöt syömään. Kauden antimista syntyikin oikein toimiva setti lauantai-illan iloksi.



Valkosipuli-mozzarellaleipä

3 dl kylmää vettä
100 g valkosipulituorejuustoa
3/4 tl suolaa
1 tl hunajaa
1 tl kuivattua basilikaa
15 g hiivaa
1/2 dl öljyä
4 dl spelttijauhoja
vehnäjauhoja

mozzarellaraastetta

Sekoita kylmä vesi, tuorejuusto, öljy, suola, hunaja ja basilika, liuota mukaan hiiva. Alusta jauhot taikinaan, niin että saat kimmoisan, suht. löysän taikinan. Kohota jääkaapissa 2-3 tuntia, leivo pyöreäksi, matalaksi leipäseksi ja anna kohota hetki (=noin 15min) leivinpaperoidulla pellillä. Ripota päälle reilusti mozzarellaraastetta ja paista 225 asteessa 15-20 min.
Jälkiviisaus: Älä laita heti aluksi mozzarellaa pintaan. Se kärventyy vähän mitään sanomattomaksi, vaikka kuinka alatasolla paistaisi. Joten, mozzarella vasta puolivälissä mukaan!




Perunasalaatti

800 g uusia perunoita keitettynä
2 kesäsipulia varsineen
3 dl keitettyjä kikherneitä
250 g kirsikkatomaatteja
1/2 dl hienonnettua persiljaa

Kastike:
1 dl oliiviöljyä
1 tl kuivattua minttua
1 tl kuivattua basilikaa
2 tl jyväistä dijon-sinappia
noin 1 tl suolaa
2 1/2 rkl omenaviinietikkaa
2 tl hunajaa
reilusti mustapippuria myllystä

Pilko perunat ja sipuli, puolita tomaatit. Sekoita kastike ja yhdistä muiden ainesten kanssa. Tarkasta maku ja anna maustua mielellään ainakin 4-5 tuntia.





Mansikka-munakoisosalaatti

1 keräsalaatti
oliiviöljyä, vadelmaviinietikkaa, suolakiteitä
1 tiikerimunakoiso + suolaa + oliiviöljyä
100-200 g tuoreita mansikoita
juustoa (fetaa, parmesaania)
paahdettuja cashewpähkinöitä

Siivuta munakoiso ja itketä 20-30 min. Pyyhi nesteet ja suolat pois, paahda uunissa grillivastuksilla 20 min tai kunnes nätti paahtopinta. Pyyhkäise sitten hieman oliiviöljyä siivujen pintaan pullasudilla.
Revi salaatti kulhoon, lorauta sekaan öljyä, etikkaa ja heitä ripaus suolaa. Sekoita kevyesti. Pieni munakoisot, siivuta mansikat ja sekoita salaattiin. Murusta pintaan fetaa ja höylää parmesaanilastuja, ripota pähkinät.




Hölskykurkut - ja fenkoli

2-3 avomaankurkkua
1 pieni fenkoli
hienonnettua tilliä
3 rkl väkiviinaetikkaa
2 rkl vettä
2 rkl sokeria
3/4 tl suolaa

Siivuta ohueksi fenkoli ja kurkut. Sekoita keskenään etikka, vesi, sokeri ja suola. (Ainakin yllä oleva ohje aika suurpiirteinen, maistamalla tulee paras jälki.) Laita kannelliseen purkkiin kurkku- ja fenkolisiivut sekä tilli ja kaada päälle liemi. Hölskyttele kansi päällä reippaasti ja anna sitten maustua ainakin 1 tunti jääkaapissa. Hölskyttele välillä kerran tai pari.




Raparperi-pekaanipaistos

noin 600 g raparperin varsia
1 appelsiinin kuori
1 tl kardemummaa
3 rkl sokeria

75 g voita
1 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
100 g pekaanipähkinöitä rouhittuna
3 rkl sokeria

Siivuta raparperit, sekoita appelsiinin kuoriraasteen, kardemumman ja sokerin kanssa vuoassa. Nypi voi ja muut aineet, ripota muru raparperien päälle. Paista 200 asteessa 15-20 min, tarjoa vaniljajäätelön kanssa.



1 kommentti:

Hannele kirjoitti...

Moi! En löydä sähköpostiosoitettasi, eikä lomalaisen aivot tuota toivottua tietoa siitä, onko sinut jo lisätty sähköpostirinkiin, jossa yleensä sovitaan blogikemuista. Hämärä mielikuvani on, että laitoimme toisillemme meiliä talvella.

Mutta näin myöhäiskutsuna kerron, että huomenna ke klo 16 nurkilla pikniköimme Ainolanpuistossa. Tavataan piparkakkutalon hoodeilla. Nähdäänkö?