sunnuntai 20. helmikuuta 2011

Sunnutairuokaa




Sunnuntain ja isäni lähestyvien, puolipyöreiden syntymäpäivien kunniaksi löin paistia pöytään. Piskuisesta lähikaupastamme ei valitettavasti luomulihaa löytynyt, joten jouduin tyytymään ihan tavalliseen tehosian ulkofileeseen. Kyllähän siitäkin vallan kelvollisen pötkäleen sai uunissa aikaseksi. Kaveriksi vielä valkosipuliperunat ja hyvä salaatti, niin on juhlan tuntua ilmassa. Täytyy kyllä sanoa, että itseä miellytti enemmän illemmalla kuntoilun jälkeen huiviin kiskaistu salaatinloppu, jonka höystin possunfileellä - omm..


Perussalaatti

jäävuorisalaattia
pisaratomaatteja puolitettuna
kurkkua kuutioituna
suippopaprikaa suikaleina
marinoituja mustasilmäpapuja (fetan marinadissa)
marinoitua fetaa (paprika)


Valkosipuliperunat

6 suurta perunaa
3-4 valkosipulinkynttä
1 1/2 tl suolaa
mustapippuria
2 dl kermaa
1-2 dl täysmaitoa

Viipaloi perunat ohuiksi (esim. raastinraudan siivuttimella tai ihannetapauksessa mandoliinilla). Hienonna valkosipulinkynnet ja lisää suolan ja pippurin kanssa maitoon+kermaan. Kaada liemi vuokaan perunasiivujen päälle ja kypsennä uunissa 200 asteessa tuntinen.


Sipuli-paprikatäytteinen porsaanfilee

1,5 kg porsaan ulkofileetä
3 sipulia
rypsiöljyä
1/2 prk Pirkka paprika-cashewtahnaa
n. 1 tl suolaa
puuvillanarua

Suikaloi/hienonna sipulit ja kuullota pannulla. Lisää joukkoon paprikatahna. Leikkaa fileeseen viilto, mutta älä leikkaa pohjaan saakka. Poista liiat ihrat, ripota lihalle suolaa (jätä osa päälle) ja levitä fileelle sipulitäyte. Rullaa kääretorttumaisesti ja kiinnitä narulla. Ripota vähän suolaa päälle, työnnä lihalämpömittari paistiin ja kypsennä 200 asteessa, kunnes lämpötila n. 72 astetta. Anna vetäytyä folioon käärittynä ja leikkaa tarjolle.
P.S. Tästä lähtevistä liemistä saa myös vähän suurustamalla ja kermaa sekaan lorauttamamlla mainion kastikkeen!


Eilen tuli väännettyä 8 kg:n ruisleipätaikinasta reikäleipiä aikas huomattava pino. Lopusta juuresta tein viva ciabattan ohjetta muokkaillen siemenruisleipää. Vallan mainiota, etten sanoisi.


Siemenruisleipä

80 g ruisjauhoja
80 g vettä
80 g hapanjuurta

120 g vettä
40 g siemeniä (auringonkukan-, kurpitsan- ja seesaminsiemen)
80-100 g hiivaleipäjauhoja
100 g ruisjauhoja
5 g suolaa
2 g hiivaa
10 g öljyä

Yhdistä 80 g:t ja anna käydä yön yli huoneen lämmössä. Liota siemeniä tuntinen vedessä, lisää juureen ne, hiiva (liuota veteen) ja jauhot. Vaivaa 5-10 min, lisää öljy ja suola ja vaivaa vielä sekaisin. Kohota hyvin, pyöräytä limpuksi ja kohota vielä. Pistele/viillä ja paista 200 asteessa n. 30 min.

2 kommenttia:

Pilvi kirjoitti...

Mandoliinilla?!

Helmi kirjoitti...

No semmonen tämmönen http://www.kokkiman.com/shop/ruoanvalmistus/raastimet_ja_leikkurit/prod__3827_SleekSlice%20Mandoliini
leikkuri. Aivan mahtava kapistus kuulemma, mutta ei ole toistaseksi tullu hankittua.