sunnuntai 27. helmikuuta 2011

Keittoilua



Viime aikoina on keitottanut useasti. Onkin kyllä ollut pitkä tauko, jona keittoja en juuri ole laitellut, mutta lienevätkö olleet nämä pakkaset, jotka saivat taas lämpimän sopan kaipuun syttymään. Onhan se kyllä niin, ettei juuri paljon parempaa talviruokaa olekaan kuin höyryävän kuuma keitto. Vaikka ilma on nyt kovasti lauhtunut, ei se hidastanut lainkaan menoa. Areenalle pääsi hyvä ystäväni Maa Artisokka, jota olen muhitellut jääkaapissa jo jonkin aikaa. Suunnitelmissa oli tehdä tällä kertaa maa-artisokasta jotain muuta kuin iänikuista keittoa, mutta kuinka kävi... Ei sille vaan voi mitään, että maa-artisokkakeitto on yksi suurista suosikeistani. Kun olin nakannut sokat kattilan pohjalle kuullottumaan, suunnitelin vielä jotain uutta ja mullistavaa keiton varalle. Cashewpähkinät pyörivät mielessä, samoin chili ja korianteri, miksei vaikka omena. Mutta ei. Ei kaikessa tarvi aina kikkailla.

Maa-artisokkakeitto

1-2 rkl voita
500 g maa-artisokkia
1 pieni purjo
n. 5 dl vettä
2 tl kasvisliemijauhetta
n. 1 dl kermaa
ripaus suolaa, mustapippuria

Pese hyvin maa-artisokat sekä halkaistu purjo, paloittele kasvikset. Kuullota kattilan pohjalla voissa, lisää vesi ja kasvisliemijauhe ja keittele kypsäksi. Lisää kerma ja pippuri, tarkasta maku ja lisää tarvittaessa suolaa.


Minulle aukesi aivan uusi ulottuvuus, kun bongasin jossain kokkailuohjelmassa, etteivät kokit kuorineet maa-artisokkia. Itse olen aina hikoillut sen kanssa ja lopulta repinyt pelihousuni vannoen pyhän sodan kyseistä juuresta kohtaan. Nyt kohtaamisemme oli huomattavasti miellyttävämpi, eikä artisokan kuorimiseen enää ole paluuta meikäläisen keittiössä.

Keiton seurana kulhollinen pikasalaattia:

kaalisuikaleita
kesäkurpitsakuutioita
omenaraastetta
herneitä
oliiveja
saksanpähkinäöljyä, balsamicoa
suolaa, mustapippuria, inkkarisokeria
vuohenleipäjuustoa kuutioina


Eilen tein tomaatti-vuohenjuustokeittoa, jonka tosin unohdin kuvata. Nykyään syön keiton kanssa yleensä salaattia leivän sijaan, mutta tomaattikeitto on sellainen tapaus, jonka kanssa vain on pakko syödä leipää. Muhevaa spelttileipää tai maukasta ruisleipää, mm...

Tomaatti-vuohenjuustokeitto

oliiviöljyä
2 pientä sipulia
3 valkosipulinkynttä
n. 500 g tomaatteja
400 g tomaattimurskaa
1-2 dl vettä
2 rkl tomaattipyreetä
1-2 tl basilikaa
1 tl oreganoa
vajaa 1 tl suolaa
1 tl inkkarisokeria
1 tl balsamiviinietikkaa
100 g vuohenjuusto

Hienonna sipulit ja kuullota öljyssä kattilassa. Lisää paloitellut tomaatit ja pyörittele hetki. Lisää tomaattimurska, vesi, pyree ja mausteet. Keittele n. 30 min. Lisää vuohenjuusto paloiteltuna, soseuta keitto halutessasi. Lisää viimeisenä balsamico ja tarkasta maku.

Ei kommentteja: