sunnuntai 27. helmikuuta 2011

Keittoilua



Viime aikoina on keitottanut useasti. Onkin kyllä ollut pitkä tauko, jona keittoja en juuri ole laitellut, mutta lienevätkö olleet nämä pakkaset, jotka saivat taas lämpimän sopan kaipuun syttymään. Onhan se kyllä niin, ettei juuri paljon parempaa talviruokaa olekaan kuin höyryävän kuuma keitto. Vaikka ilma on nyt kovasti lauhtunut, ei se hidastanut lainkaan menoa. Areenalle pääsi hyvä ystäväni Maa Artisokka, jota olen muhitellut jääkaapissa jo jonkin aikaa. Suunnitelmissa oli tehdä tällä kertaa maa-artisokasta jotain muuta kuin iänikuista keittoa, mutta kuinka kävi... Ei sille vaan voi mitään, että maa-artisokkakeitto on yksi suurista suosikeistani. Kun olin nakannut sokat kattilan pohjalle kuullottumaan, suunnitelin vielä jotain uutta ja mullistavaa keiton varalle. Cashewpähkinät pyörivät mielessä, samoin chili ja korianteri, miksei vaikka omena. Mutta ei. Ei kaikessa tarvi aina kikkailla.

Maa-artisokkakeitto

1-2 rkl voita
500 g maa-artisokkia
1 pieni purjo
n. 5 dl vettä
2 tl kasvisliemijauhetta
n. 1 dl kermaa
ripaus suolaa, mustapippuria

Pese hyvin maa-artisokat sekä halkaistu purjo, paloittele kasvikset. Kuullota kattilan pohjalla voissa, lisää vesi ja kasvisliemijauhe ja keittele kypsäksi. Lisää kerma ja pippuri, tarkasta maku ja lisää tarvittaessa suolaa.


Minulle aukesi aivan uusi ulottuvuus, kun bongasin jossain kokkailuohjelmassa, etteivät kokit kuorineet maa-artisokkia. Itse olen aina hikoillut sen kanssa ja lopulta repinyt pelihousuni vannoen pyhän sodan kyseistä juuresta kohtaan. Nyt kohtaamisemme oli huomattavasti miellyttävämpi, eikä artisokan kuorimiseen enää ole paluuta meikäläisen keittiössä.

Keiton seurana kulhollinen pikasalaattia:

kaalisuikaleita
kesäkurpitsakuutioita
omenaraastetta
herneitä
oliiveja
saksanpähkinäöljyä, balsamicoa
suolaa, mustapippuria, inkkarisokeria
vuohenleipäjuustoa kuutioina


Eilen tein tomaatti-vuohenjuustokeittoa, jonka tosin unohdin kuvata. Nykyään syön keiton kanssa yleensä salaattia leivän sijaan, mutta tomaattikeitto on sellainen tapaus, jonka kanssa vain on pakko syödä leipää. Muhevaa spelttileipää tai maukasta ruisleipää, mm...

Tomaatti-vuohenjuustokeitto

oliiviöljyä
2 pientä sipulia
3 valkosipulinkynttä
n. 500 g tomaatteja
400 g tomaattimurskaa
1-2 dl vettä
2 rkl tomaattipyreetä
1-2 tl basilikaa
1 tl oreganoa
vajaa 1 tl suolaa
1 tl inkkarisokeria
1 tl balsamiviinietikkaa
100 g vuohenjuusto

Hienonna sipulit ja kuullota öljyssä kattilassa. Lisää paloitellut tomaatit ja pyörittele hetki. Lisää tomaattimurska, vesi, pyree ja mausteet. Keittele n. 30 min. Lisää vuohenjuusto paloiteltuna, soseuta keitto halutessasi. Lisää viimeisenä balsamico ja tarkasta maku.

Brunssi


Brunssi - mikä ihanan rento tapa lopettaa viikko. Miksei tätä ole tehty aiemmin?!



Pöydässä siis peruna-sipulimunakasta eli tortillaa, muhevaa leipäkoneleipää, kasviksia, vuohenleipäjuustoa, croissantteja ja vadelmahilloa, hedelmäsalaatti, turkkilaista jogurttia, hunajapaahdettuja pähkinöitä ja kuivahedelmiä, minttusuklaamuffinsseja...


Eksoottinen hedelmäsalaatti

1 mango
4 sharonia
1 granaattiomena
1 ananas
1 pienen sitruunan mehut
1 pss karhunvatukoita alias boysenmarjoja

Paloittele hedelmät, sekoita mukaan sitruunamehu ja puolijäiset karhunvatukat.


Hunajapähkinämix

100 g manteleita
100 g hasselpähkinöitä
100 g pistaasin sydämiä (tai muita pähkinöitä)
3-4 rkl hunajaa

5 kuivattua viikunaa
n. 1 dl rusinoita
n. 1 dl banaanilastuja

Rouhi vähän pähkinöitä ja laita uunipellille. Valuta päälle hunaja, sekoita ja paahda välillä sekoitellen 200 asteessa n. 20 min. Varo polttamasta!
Pieni viikunat ja banaanilastut ja sekoita hedelmät lämpimiin pähkinöihin. Tarjoa lämpimänä tai jäähtyneenä turkkilaisen jogurtin ja hedelmäsalaatin kanssa.

Brunssin järjestäminenkin on superhelppoa! Tarvii vain ajan, paikan ja ystävät. Ehkä vähän voi etukäteen sopia, kuka tuo mitäkin, mutta siinäpä se onkin. Tätä lisää!

lauantai 26. helmikuuta 2011

Viilennystä


Nyt sen tein: kävin eilen viisaudenhampaan poistoleikkauksessa. Olenhan tuota onnistuneesti muutaman vuoden vältellyt, mutta alkuviikosta pahaksi äitynyt tulehdus alkoi viedä yöunetkin ja jouduin antautumaan. Operaatio oli positiivinen yllätys, sillä olen säästynyt suuremmilta kärsimyksiltä. Burana800 sai vain oloni aivan tokkuraiseksi, niin että olen aikalailla nukkunut viimeiset 16 tuntia. Särkyjä ei kuitenkaan ole ollut, joten lääke teki tehtävänsä.

Eilen en syönyt oikeastaan mitään leikkausta edeltävää aamupalaa lukuunottamatta, joten nyt aamulla nälkä oli kova. Poski on edelleen turvonnut ja sitä kuumotti, joten päätin laittaa aluksi lautaselle jotain kylmää. Hammaslääkäri sanoi jäätelön olevan suositeltava aloitteluruoka, mutta se ei ikävä kyllä tuntunut mitenkään houkuttelevalta vaihtoehdolta. Eipä hätä kuitenkaan ole tämännäköinen, kun omistaa blenderin: "sorbetti" vaan tulemaan! Ja olihan tuo nannaa.

Voi kuvatusten kauhistus...


Turvonneen pelastus

2-3 dl pakastemansikoita (ihan vähän sulaneita)
1 pakastettu banaani
1 pienenpienen sitruunan mehu (2-3 rkl)
pieni kourallinen manteleita
1-2 rkl gojimarjoja
n. 3/4 dl omenamehua

Liota manteleita ja gojeja omenamehussa (40 min-yön yli) ja blendaa sitten sileäksi. Lisää mansikat, sitruunamehu ja banaani ja blendaa. Nautiskele viilentävästä makumatkasta!

sunnuntai 20. helmikuuta 2011

Sunnutairuokaa




Sunnuntain ja isäni lähestyvien, puolipyöreiden syntymäpäivien kunniaksi löin paistia pöytään. Piskuisesta lähikaupastamme ei valitettavasti luomulihaa löytynyt, joten jouduin tyytymään ihan tavalliseen tehosian ulkofileeseen. Kyllähän siitäkin vallan kelvollisen pötkäleen sai uunissa aikaseksi. Kaveriksi vielä valkosipuliperunat ja hyvä salaatti, niin on juhlan tuntua ilmassa. Täytyy kyllä sanoa, että itseä miellytti enemmän illemmalla kuntoilun jälkeen huiviin kiskaistu salaatinloppu, jonka höystin possunfileellä - omm..


Perussalaatti

jäävuorisalaattia
pisaratomaatteja puolitettuna
kurkkua kuutioituna
suippopaprikaa suikaleina
marinoituja mustasilmäpapuja (fetan marinadissa)
marinoitua fetaa (paprika)


Valkosipuliperunat

6 suurta perunaa
3-4 valkosipulinkynttä
1 1/2 tl suolaa
mustapippuria
2 dl kermaa
1-2 dl täysmaitoa

Viipaloi perunat ohuiksi (esim. raastinraudan siivuttimella tai ihannetapauksessa mandoliinilla). Hienonna valkosipulinkynnet ja lisää suolan ja pippurin kanssa maitoon+kermaan. Kaada liemi vuokaan perunasiivujen päälle ja kypsennä uunissa 200 asteessa tuntinen.


Sipuli-paprikatäytteinen porsaanfilee

1,5 kg porsaan ulkofileetä
3 sipulia
rypsiöljyä
1/2 prk Pirkka paprika-cashewtahnaa
n. 1 tl suolaa
puuvillanarua

Suikaloi/hienonna sipulit ja kuullota pannulla. Lisää joukkoon paprikatahna. Leikkaa fileeseen viilto, mutta älä leikkaa pohjaan saakka. Poista liiat ihrat, ripota lihalle suolaa (jätä osa päälle) ja levitä fileelle sipulitäyte. Rullaa kääretorttumaisesti ja kiinnitä narulla. Ripota vähän suolaa päälle, työnnä lihalämpömittari paistiin ja kypsennä 200 asteessa, kunnes lämpötila n. 72 astetta. Anna vetäytyä folioon käärittynä ja leikkaa tarjolle.
P.S. Tästä lähtevistä liemistä saa myös vähän suurustamalla ja kermaa sekaan lorauttamamlla mainion kastikkeen!


Eilen tuli väännettyä 8 kg:n ruisleipätaikinasta reikäleipiä aikas huomattava pino. Lopusta juuresta tein viva ciabattan ohjetta muokkaillen siemenruisleipää. Vallan mainiota, etten sanoisi.


Siemenruisleipä

80 g ruisjauhoja
80 g vettä
80 g hapanjuurta

120 g vettä
40 g siemeniä (auringonkukan-, kurpitsan- ja seesaminsiemen)
80-100 g hiivaleipäjauhoja
100 g ruisjauhoja
5 g suolaa
2 g hiivaa
10 g öljyä

Yhdistä 80 g:t ja anna käydä yön yli huoneen lämmössä. Liota siemeniä tuntinen vedessä, lisää juureen ne, hiiva (liuota veteen) ja jauhot. Vaivaa 5-10 min, lisää öljy ja suola ja vaivaa vielä sekaisin. Kohota hyvin, pyöräytä limpuksi ja kohota vielä. Pistele/viillä ja paista 200 asteessa n. 30 min.

torstai 17. helmikuuta 2011

Talvipäivän lämmittävä keitto


Aah, tämä on ruokaa isolla ärrällä! Ajatus tämäntyylisestä keitosta on pyörinyt mielessä siitä asti, kun bongasin saksalaisessa Essen und Trinken -lehdessä olevan ihanan sopan. Rehti maalaishenkinen keitto, jossa on juureksia, papuja, vehnäsuurimoita, savukylkeä... Omskis. Tänään kokeilin sitten omaa versiotani vanhempieni luokse saavuttuani ja keitto oli juuri niin hyvää kuin kuvittelinkin.
Lämmittävä maalaiskeitto

200-300 g savukylkeä (Pirkan luomu)
1,5 l vettä
2 laakerinlehteä
4 katajanmarjaa
7 maustepippuria
7 valkopippuria
3 tl kuivattuja yrttejä, kuten persiljaa, kirveliä ja rakuunaa (myös bouquet garni vois sopia tähän, jos tuoreita haluaa käyttää)
reilu 1 tl suolaa
4 pikkusipulia
4 valkosipulinkynttä
4 porkkanaa
pala (n. 1/4) lanttua
1 palsternakka
4 perunaa
n. 1 1/2 dl spelttihelmiä
2-3 dl keitettyjä mustasilmäpapuja (valkoiset suuret pavut voisivat myös olla aika pop)
sellerisuolaa

Laita kylkipala kokonaisena kattilaan, lisää kiehuva vesi ja mausteet ja anna kiehua n. 15 min. Lisää sipulit, juurekset ja speltti ja jatka keittämistä n. 20 min, kunnes juurekset ovat pehmeitä. Ota liha pois keitosta, paloittele (voit jättää pahimmat läskit pois) ja lisää keittoon. Lisää myös pavut ja viimeistele keitto sellerisuolalla sopivan suolaiseksi. Kiehauta vielä, että pavut lämpenevät ja ehtivät imeä makua liemestä ennen tarjoilua.

Isäni katseli hieman vinosti minua, kun nakkasin savukylkikimpaleen pataan: "Sie olet kyllä menny ihan sekasin viime aikoina..." Tällä hän viitannee aikaisempaan rasvakammooni. Nykyinen ruokafilosofiani on enemmänkin hyvää oloa silmille, mielelle ja ruumiille. Suurin osa syömästäni ruoasta on oikein terveellistä (ainakin useimmilla mittareilla mitattuna), mutta se tuottaa minulle myös suuresti henkistä mielihyvää ja fyysistä hyvää oloa. Kyllä se kroppa vaan tietää, mitä kannattaa suuhunsa pistää, kun osaa vaan kuunnella. Esim. sokerihöttömätöstä saa (ehkä) hetkellisesti nautintoa, mutta myöhemmin tulee lähinnä kalvava ja huono olo, eikä sellaista siksi juurikaan tule nautittua. Vihreitä asioita, kuten parsakaalia, kohtaan taas tulee joskus suorastaan himo, kroppa huutaa sitä vihreyttä ja kaikkia tehoaineita, joita ihanat vihannekset sisältävät. Tämä savukylkisoppa ei nyt ehkä terveellisimmästä päästä ole, mutta voi pojat, kun lautasellinen höyryävää keittoa maistui hyvältä pakkaslenkin jälkeen! Liemi oli täyteläinen yrttien, juureksien ja savukyljen maustama liitto ja liemestä makua imeneet pavut ja lihapalat toivat mukavaa tuntumaa. Ei näin hyvän mielen tuottava keitto voi olla kuin terveellinen!

sunnuntai 13. helmikuuta 2011

Oliivi-juustomuffinssit ja juusto-sipulisarvet


Anatomian kertausharjoituksia ja illanistuijaisia pidimme ystävien kanssa (lähinnä jälkimmäisiä) ja tein nyyttäripöytään hieman suolaista purtavaa. Oikein hyviä molemmat, mutta "hökheitä", niinkuin isäni asian ilmaisisi, olisi saanut olla vähän enemmän. Eli täytteistä on puhe. Muffinsseihin olisi voinut lisätä fetaa tai laittaa enemmän parmesaania, jota en pihiyksissäni desiä enempää raastanut mukaan. Myös sarviin olisi mahtunut kevyesti enemmän sekä sipulia että juustoa. Vasta jälkikäteen netin ihmeellistä maailmaa selaillessani tajusin, että juustoraastettahan olisi pitänyt laittaa myös itse taikinaan! Noh, ensi kerralla viisaampana.

Oliivi-parmesaanimuffinssit

3 kananmunaa
2 dl maustamatonta soijajogurttia
3 dl hiivaleipäjauhoja
1 dl spelttijauhoja
1/2 dl vehnäleseitä
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
2 rkl kp rypsiöljyä
n. 10 mustaa oliivia siivuina
n. 1 dl parmesaaniraastetta

Sekoita muna ja jogurtti keskenään, lisää kuivat aineet, oliivit ja juustoraaste. Jaa muffinipellille tai -vuokiin, tästä tulee 12 muffinssia. Paista 200 asteessa n. 15 min.


Juusto-sipulisarvet

5 dl maitoa
50 g hiivaa (oisin laittanu vähemmän, mutta aattelin, etten ehi käyttään loppuhiivaa kumminkaan ja löin kaikki taikinaan)
1 tl inkkarisokeria
1 reilu tl suolaa
1 dl kauraleseitä
1 dl ruisjauhoja
5 dl grahamjauhoja
n. 4 dl hiivaleipä- ja vehnäjauhoja
1 dl kp rypsiöljyä

3 sipulia
4 valkosipulinkynttä
1-2 rkl öljyä
1 tl Provencen yrtit -mausteseosta
ripaus suolaa
mustapippuria
1 tl siirappia/hunajaa
1 pss mozzarellaraastetta

1 muna

Kuullota hienonnetut sipulit öljyssä pehmeiksi, mausta. Tee hiivataikina normaalisti, mutta älä kohota, vaan kauli heti levyksi. Leikkaa taikinapyörällä kolmioiksi, laita niille sipuliseosta ja juustoraastetta ja rullaa sarviksi. Kohota, voitele munalla ja paista 225 asteessa n. 15 min.

Hirssiä, hamppupihvejä ja tomaattikastiketta



Viime viikonlopun kokkailuja taitaa olla, postaus hieman unohtunut kaikessa tohinassa. Juoksemassa ollessani suunnittelin, mitä pataan iskisin kotiin päästyä ja tulos oli tällainen:

Pihviaines on joskus tilattu Ekolosta ja nyt vihdoin otin sen käyttöön. Oikein mainioita, erittäin tuhteja pihvejä, joita en 10 km lenkistä huolimatta jaksanut syödä kuin puolitoista (, mikä on jo jotain, kun meikäläisestä on kyse). Koostumus näyttää muuttuneen, koska nyt ainesosaluettelossa on mustasilmäpapuja*, sipulia*, hamppujauhoa*, persiljaa*, suolaa, mausteita*, viinirypäleen siemeniä*. Minun pakettini kyljessä oli hamppujauhojen lisäksi kikhernejauhoja ja mausteita. Hyviä varmasti ovat nämä uudetkin.

Lisäkkeenä siis keitettyä hirssiä ja tomaattikastiketta, johon hyödynsin syksyllä Kodin kuvalehden ohjeella keittelemääni ja pakastamaani tomaattisosetta. Keitetty hirssi on kyllä kiva lisäke! Suosittelen kokeilemaan, jos ei sitä ole vielä tehnyt.

Kotitekoinen tomaattisose


1 kg tomaatteja
1–2 punaista chilipaprikaa
1 punasipuli
3–4 valkosipulinkynttä
1½ dl sokeria
½ dl fariinisokeria
1 dl punaviinietikkaa
1 tl suolaa
2 rkl tuoretta basilikaa hienonnettuna
1 rkl tuoretta oreganoa hienonnettuna

---

1. Leikkaa tomaatteihin ristiviilto. Kasta tomaatit kiehuvan kuumaan veteen (kalttaus) ja kuori ne. Soseuta tomaatit tehosekoittimessa.

2. Halkaise chilipaprikat, poista siemenet ja hienonna paprikat.´Kuori ja hienonna punasipuli ja valkosipulinkynnet.

3. Laita tomaattisose sekä hienonnetut chilit ja sipulit kattilaan. Mittaa joukkoon sokerit ja etikka. Keitä miedolla lämmöllä, kunnes sose sakenee.

4. Mausta yrteillä ja suolalla. Jäähdytä.

5. Pakasta sose pieniin pakastusrasioihin tai jääpalarasioihin.


Tomaattikastike

2 rkl oliiviöljyä
2 pientä sipulia
3 valkosipulinkynttä
1 prk tomaattimurskaa
1 dl tomaattisosetta (ohje yllä)

Freesaa hienonnetut sipulit öljyssä kattilassa, lisää tomaattimurska ja -sose. Keittele 20-30 min.

Salaatissa on salaattisekoitusta, kesäkurpitsaa, avokadoa, viinirypäleitä, varsiselleriä ja salaattisiemensekoitusta - ihanaa!

perjantai 4. helmikuuta 2011

Rentoutusruokaa


Rankan viikon päätteeksi ostosreissu Stockmannin Herkkuun ja kauppahalliin on suorastaan euforinen kokemus. Ruokashoppailua kaikessa rauhassa, värikkäiden hedelmien ja kasvisten loisto, purkkien ja pussukoiden hypistely, leipäosaston tuoksu ja herkulliset tuoksut gourmet-tiskistä. Vaikka ei kaikkea ostaisikaan, on visuaalinen elämys ja tunnelma suuri nautinto itsessään.
Kauppareissulta tarttui mukaan läjäpäin luomukasviksia ja -hedelmiä kaupungin parhaasta luomuvalikoimasta. Lisäksi luomuvuohenfetaa, pestoa ja mysliä varten pähkinöitä, siemeniä ja kuivattuja mansikoita. Seuraavaksi suuntaankin tästä nimenomaan tuon myslin tekoon. Kiva saada täytettä tyhjyyttään ammottavaan myslipurkkiin.

Tällä aterialla oli päämääränä jääkaapissa möllöttävän tofun käyttö. Kaupasta ostetut freesit kasvikset houkuttelivat myös ja kotimatkalla alkoi muotoutua ajatus freesistä salaatista ja leivitetystä tofusta. Leivitettyjä asioita miettiessäni mieleen tuli joskus maailmassa laittamani leivitetyt juuriselleri- ja kyssäkaalipihvit. Muistaakseni maku oli miellyttävä ja eihän siinä sitten muuta kuin selleri leikkuulaudalle tofun kanssa. Parhaat päivänsä nähnyt purjokin pääsi pannulle hautumaan. Lopputuloksena värikäs, raikas ja makoisa ateria, joka täytti niin henkisesti kuin fyysisestikin.

Värikäs salaatti

pari kourallista salaattisekoitusta (rucola, punasalaatti, frisee)
pätkä kesäkurpitsaa
1 porkkana
kourallinen viinirypäleitä
1/2 avokado
3 aurinkokuivattua tomaatti
saksanpähkinäöljyä
sitruunamehua
hyvää suolaa (Maldon)

Sekoita salaattiin hieman öljyä ja sitruunamehua. Viipaloi kesäkurpitsa ja puolita viipaleet, leikkaa porkkana julienne-suikaleiksi, paloittele avokado ja aurinkokuivatut tomaatit ja puolita viinirypäleet. Sekoita kaikki keskenään ja ripota pinnalle muutama kide laatusuolaa.


Leivitettyä tofua ja juuriselleriä purjopedillä

2 siivua juuriselleriä
3 siivua tofua
1 muna
n. 1/2 tl suolaa
1/2-1 tl haluamaasi mausteseosta (esim. Santa Marian Durban curry)
ruiskorppujauhoja
kp rypsiöljyä

pieni purjo
öljyä
ripaus suolaa, mustapippuria ja hiven inkkarisokeria
sitruunamehua

Sekoita munaan mausteet. Pyöräytä tofu- ja sellerisiivut ensin munassa, sitten korppujauhoissa. Paista öljyssä ensin selleri. Laita hetkeksi kansi päälle, että selleri pehmenee. Laita sitten myös tofu pannulle ja paista molempiin rapea pinta.
Käytä lopuksi purjorenkaat pannulla, mausta ja tarjoile purjo petinä tofu- ja selleripihveille.
Paista loppu muna herkkulisukkeeksi.


Tofun voi leivittää myös ilman munaa, jos haluaa vegeversion. Itse olen viime aikoina käyttänyt munia ahkerasti: se on kuntoilijalle hyvä protskulisä ja ruokapiirin kautta saan edullisia lähi-semiluomu-munia. Ja onhan ne pojat hyviä!