perjantai 22. tammikuuta 2010

Hummusta ja salaattia

Rouskisrouskis, naminami... Tämmösiä ääniä on viime päivinä kuulunu minun suunnalta ruoka-aikaan. Kauhea himo raakoihin kasviksiin salaattien muodossa! Erityisessä suosiossa ovat olleet kiinan- ja hapankaali sekä, ikävä kyllä, tomaatit. Tomaattien popsiminen ei tietenkään ole järin ekologista tähän aikaan vuodesta, mutta jotenkin ne vain hakeutuvat kaupassa ostoskoriini. Lohduttaudun ajatuksella, että Ikaalisten luomu tuottaa tomaattinsa edes vähän ekommin. "Energianlähteenä käytetään ympäristöystävällistä maakaasua sekä puuhaketta. Maakaasun poltossa syntyvä hiilidioksidi hyödynnetään tuotantoprosessissa. Ilmakehään pääsee vain vesihöyryä. Talvisin käytämme kasvatuksessa apuna koskivoimalla tuotettua valoenergiaa."

Nyt tuli vähän déjà vu: olen tainnut postata aiheesta joskus aikaisemminkin... Tämä itsensä toistaminen on aika tunnusomaista minua.
Kurkkua ostin myös, kun kävin Herkussa herkkuostoksilla. Tämä yksilö ei vain ollut kotimainen, vaan italialaista luomutuotantoa. To-del-la hyvää kurkkua! Ulkomuoto ei ehkä järin mairitteleva, mutta maistui sitäkin maikoisammalle. Varmaan myöskin ekologisempi valinta kuin kotimainen kasvihuonekurkku.

Tämän päivän illallinen on tässä:porkkanasiivuja, tomaattia, kurkkua, hapankaalta, omenaa ja kiinankaalta(, joka korvaa muuten aika mukavasti jäävuorisalaatin). Kuvauksen jälkeen keksin vielä kypsän avokadon vihanneskorista, soseutin sen ja maustoin valkosipulilla, chilimaustemylläyksellä, sitruunamehulla ja tomaattipyreellä. Tosi nannaa.

Hesarin ruokasivuilla oli eilen juttu purkkiruokien puolesta: resepteissä oli käytetty erilaisia säilykkeitä. Silmäni tarttuivat hummuksen reseptiin, sitä ei ole tullut tehtyä aikoihin. Purkkikikherneitä en vain voi ajatellakaan, eivät ne maistu miltään itse keitettyihin luomukikkareisiin verrattuna. Niitä löytyikin rasiallinen pakasteesta - stairway to heaven is ready.

Hummus

noin 300 g keitettyjä kikherneitä
1 valkosipulinkynsi
1 1/2 rkl tahinia
1-2 rkl sitruunamehua
n. 1/2 dl oliiviöljyä
1/2 tl suolaa
1 tl jeeraa
chilimaustetta, mustapippuria

Soseuta kaikki ainekset tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Tarkasta mausteet

Ei kommentteja: