sunnuntai 24. tammikuuta 2010

Arabialaista kasvishöystöä ja ärtsoppaa



Pitkästä aikaa tartuin Tuija Ruuskan ihanaan Kasviskeittiöön ja sain hirveät kiksit ja innoitukset sen kauniista kuvista ja houkuttelevista ohjeista. Hamstrasin viimeksi Herkusta mukaani luomumunakoison, joten etsin silmilläni munakoisoreseptiä. Sellainen löytyi, vieläpä samalta sivulta hummuksen kanssa, jota vielä oli jääkaapissa rasiallinen. Tässä tulos. Jotain muutakin maustetta olisin oikeastaan kaivannut korianterin rinnalle, mutten oikein keksinyt mitä, vaikka aikani höystöä mutustelin. Ei pöllömpää kyllä näinkään.

Arabialainen kasvishöystö

1 paprika
1 porkkana
1 sipuli
1/2 chilipalko
2 rkl tomaattipyreetä
2 rkl valkosipulimurskaa (2 kynttä)
3-4 rkl oliiviöljyä (kp. kookosöljyä mulla)
1 munakoiso
4 dl tomaattimurskaa (laitoin luomutetran=500 g)
1 rkl korianterinsiemeniä
2-3 dl vettä(skippasin)
1/2 kesäkurpitsa
2 tl suolaa, mustapippuria

Itketä munakoiso(viipaloi, ripottele suolaa, anna seistä 20 min, pyyhi suola pois). Pilko kasvikset. Kuullota sipuli, porkkana, paprika, chili, valkosipuli ja tomaattipyree.
Lisää munakoiso, tomaattimurska ja korianteri. Hauduta 15 min. Lisää kesäkurpitsa ja jatka haudutusta 10 min. Mausta suolalla ja pippurilla.

Lisäksi tein joskus Ruotsista hamstraamaani spelttikuskusia. Tämä on taas näitä "oo, katsos kuinka eksoottista, otetaanpa paketti mukaan" -mielitekoja, joita varmaan jokaisella ruokadiggarilla on. Toivon todellakin, etten ole ainoa... Ihan hyvää tämä kyllä oli, ei siinä mitään. 1 dl kuskusia riitti minulle hyvin kahteen syöntikertaan.

Lisäkesalaatiksi tein seesami-kaalisalaattia, Ruuskan kirjasta niin ikään. Tosin pienillä omilla lisillä. Salaattivadilla mukana myös hapankaalta ja mungin ituja.

Seesami-kaalisalaatti

0,4 kg kaalia (meni varmaan tuplat)
pieni pala purjoa (normisipuli)
1 dl seesaminsiemeniä (laitoin vähän vähemmän - ehkä 3/4 dl)
1/4 dl seesamiöljyä
1/4 öljyä(kp oliivi)
1/4 dl sitruunamehua
1 tl korianteria
1/2 tl suolaa
Lisäsin myös 2 pienehköä valkosipulinkynttä hienonnettuna ja pakastepersiljaa. Soijakin olisi voinut olla paikallaan, mutta se oli valitettavasti loppu.

Suikaloi kaali ja sipuli, sekoita muut aineet sekaan. Anna maustua ainakin pari tuntia.

Tänään keittelin hernekeittoa eli meillä päin ärtsoppaa. Ohjeen nappasin Jere Niemisen mainiosta Herne rokkaa -kirjasta.


Bataatti-tofuhernekeitto

250 g kuivattuja herneitä
1,5 l vettä (ei näin paljon, vähän reilulla litrallaki tuli aika luirua)
1 (250 g) bataatti
1/2 pkt kylmäsavutofua
1 tl suolaa
1 tl meiramia
+ omat lisät
2 valkosipulinkynttä
1 sipuli(ei tule hernekeittoa ilman sipulia!
)
1 tl basilikaa

Keitä liotettuja herneitä noin 1,5 h suolan ja sipuleiden kanssa. Lisää bataattikuutiot sekä yrttimausteet ja keitä kypsäksi. Lisää lopuksi tofukuutiot ja kiehauta.

Ei kommentteja: