keskiviikko 4. maaliskuuta 2009

Pitkästä aikaa

Huh, onkin vähän aikaa vierähtänyt edellisestä postauksesta. Aikaa ei vain yksinkertaisesti tunnu olevan, krijoituksiin ja lääkikseen luku vie melkein koko valveajan päivästä, ja jos aikaa sattuisi olemaan, on yleensä niin uupunut kaikkeen kirjoittamiseen viittaavaan, ettei postailu oikein jaksa innostaa. Jotain ruokaa on kuitenkin aina välillä laitettava, joten tässä muutamia otteita.

Uusimmasta Makusta huippuherkullinen linssipata.


Linssi-kukkakaalipata (4 annosta)

1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
1½ rkl currya
1,2 l vettä (en uskoakseni laittanut näin paljoa)
2 kasvisliemikuutiota (vastaava määrä jauhetta)
1 tlk säilyketomaatteja
pala suikaloitua inkivääriä
2 dl vihreitä tai ruskeita linssejä
1 kukkakaali (laitoin kaksi pussia kruunuvihanneksia)
1 tl garam masalaa
1 rkl hunajaa
suolaa ja mustapippuria
1 ruukku korianteria (laitoin pakastepersiljaa)

Kuumenna öljy(laitoin curryn tässä), kuullota sipuli, lisää curry(ja inkiväärin tässä) ja sekoittele hetki. Lisää vesi, tomaatit, liemijauhe, linssit, kukkakaali ja inkivääri. Anna kiehua hiljalleen, kunnes kypsä. Mausta lopuksi. Söin hirssin kanssa.

Posarissa (Pohjolan Sanomissa) päivänä eräänä hyvän kuuloinen perunasalaatti(alunperin Kotimaisten kasvisten), johon lisäsin myös valkoisia papuja ja parsakaalen nuppuja.

Ranskalainen perunasalaatti


Kyläkauppaamme oli ilmestynyt portobelloja ja hairahduin säälistä ostamaan niitä, ettei kaikki jäisi myymättä. (Elettiin parasta ennen päivää ja kasa näytti koskemattomalta.) Ei aavistustakaan, miten näitä kuuluisi syödä ja ainoa ohje siihen hätään oli sienten pakkauksessa, vuohenjuustoportobellot. Kiitos, mutta ei kiitos.. Reseptissä sienet oli kuitenkin gratinoitu uunissa, joten lätkäsin niihin espanjalaista kasvismuhennosta läjän päälle ja laitoin uljaaseen päytägrilliin hetkeksi. Törkeän hyviä sieniä muuten. Loput kaksi vain paistoin oliiviöljyssä sipuli kanssa ja aiai, kun oli nammaa. Tämä sytytti minussa karmean viljeltyjen sienten himon... Muutenki on viime aikoina haluttanu aivan hulluna kurkkua, salaattia, paprikaa.. Olen yrittänyt kiskoa luomutomaatteja pahimpaan hätään, mutta niiden hinta on nykyään melkoista kiskuritasoa, 5,50 400 gramma pussi. Sairasta...



Lopuksi vielä sarjassamme kuvaamiskelvotonta materiaalia: Helmin herkkupäällyste. Maailman parasta mössöä leivän päälle tai semmosenaan vedeltäväksi. Miksei tästä voisi tehdä vähän muokkaamalla pihvejä tai pyöryköitäkin. Toimenpiteet mössön valmistamiseksi ovat pääpiirteissään seuraavat:

1)kattilaan vettä(ei liikaa!), spelttihelmiä ja linssejä, valkosipulia, porkkanaa, sipulia
mausteina kasvisliemijauhetta, suolaa, garam masalaa, korianteria ja juustokuminaa,
persiljaa ja rakuunaa (tai mitä ikinä tahtookaan!)
2)annetaan putista hiljalleen, kunnes kaikki pehmeitä (tarkkaile veden määrää, lisää
tarvittaessa
3)muussaa koko hoito ja lisäile oliiviöljyä, tarkista maku

1 kommentti:

S kirjoitti...

Juu, luomutomaatit ovat hinnoissaan, kuten myös esim. luomuomenat, n.4e/500g, huh!

Kiitos kivoista ohjeista=)