tiistai 3. helmikuuta 2009

Soijarouhekastike, ruispuuro ja ohrarieska

Aloin tekemään päiväruoaksi soijarouhesoosia sillä mielin, että jos se maistuis isillekin. Sehän tuli luonnollisesti puolta tuntia aikasemmin syömään kuin oli ilmoittanut, ja mie en ollu ruokien kanssa valmis alkuunkaan. Ruokaa piti kuitenkin saada, HOPUSTI, ja en ehtiny edes maistattaa kastiketta sille, kun toinen veteli potut naamaansa paljaltaan. Huoh, ei sitten, mutta mulle ja äitille kastike kyllä upposi. Rakkaan isäni sanoin: "Kun kala ei syö, niin mato säästyy."


Soijarouhekastike (4 annosta)

1,5 dl soijarouhetta

2 dl kiehuvaa vettä

2 pientä porkkanaa

½ palsternakka

pala selleriä ja pieni pala lanttua

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

1-2 rkl rypsiöljyä

1 tl basilikaa

1 tl oreganoa

1 tl persiljaa

mustapippuria

½-1 tl paprikajauhetta

½-1 tl kasvisliemijauhetta

1-2 rkl tomaattipyreetä

1-2 rkl sinappia

3-4 dl vettä

2-3 rkl vehnäjauhoja+tilkka vettä

loraus soijakastiketta

loraus kaurakermaa

½ maustekurkku

Turvota soijarouhe(kaada päälle kiehuva vesi). Kuutioi juurekset pieniksi, hienonna sipulit ja kuullota öljyssä. Lisää soijarouhe ja mausteet, paistele hetki ja lisää vesi. Anna kiehua hiljalleen noin 20 min. Lisää vehnäjauhosuurus poreilevaan kastikkeeseen, samoin soijakastike, kuutioitu maustekurkku ja kaurakerma.

Lisäkkeinä kuoripotut, pakasteesta sulattu porkkanalaatikko, kaalisalaatti (kaalisuikaleet, porkkana- ja punajuuriraasteet, öljy-sitruunamehu-vesi-suola-pippuri-hunaja-kastike) ja puolukkasurvos.


Kello viiden aterialla (oikeastaan se on meillä yleensä puoli viiden ateria) laitettiin sitten suoli hommiin. Tein leivinuunissa ohrarieskaa, joka olikin erittäin positiivinen kokemus. Hakkaa kaupan "rieskat" 6-0. Tätä tehdään meillä vastaisuudessakin.

Lämmin ruoka oli suurta herkkuani, jota tulee tehtyä liian harvoin: ruisjauhopuuroa. Aivan käsittämättömän herkullinen, samettinen puuro, joka on kaukana monen stereotypioista. Isin asenne oli ennen maistamista "onko pakko" vanhojen koulumuistojen perusteella, mutta suostuttuaan maistamaan ei pitänyt lainkaan hassumpana. (Mikä on aika hyvä.) Kannattaa siis ehdottomasti kokeilla jauhopuuron keittoa, helppoakin se on kuin mikä.



Ruisjauhopuuro (4 annosta)

vähän reilu 1 l vettä

2½ dl ruisjauhoja

1 tl suolaa

Sekoita ruisjauhot pikkuhiljaa kiehuvaan nesteeseen vispilällä. Anna hautua miedolla lämmöllä tunti. Lisää lopuksi suola.

P.S. Varsinaista superherkkua mansikoiden (ja puolukoiden) kanssa



Ohrarieska (2 kpl)

n. 3 dl kylmää (siis tosi kylmää) vettä

n. 3,5 dl ohrajauhoja

n. ½ dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

3/4 tl suolaa

Sekoita leivinjauhe pieneen jauhomäärään ja lisää veteen jauhot ja suola. Taikina saa olla löysä, sen verran jauhoja, että taiknaa voi juuri ja juuri käsitellä. Leivonnassa saa käyttää melko reilusti jauhoja. Jaa taikina kahdeksi palloksi. Taputtele ne rieskoiksi ja "tärppää" melko voimakkaasti. Paista 5-8 min 250-300 asteisella arinalla. Peitä kypsinä hyvin liinoilla ja laita hetken kuluttua liinoihin käärittynä pussiin. Parasta tuoreena.

Ei kommentteja: