sunnuntai 29. tammikuuta 2012

HS-menu

Odotan aina torstain Hesaria ruokasivuineen ja tällä viikolla olin kolauttaa aamuteeni lattialle pelkästä ihastuksesta herkullista kasvismenua kohtaan. Menu oli ensimmäinen uudessa sarjassa, jossa ruokatoimittaja Elina Jyväs alkaa julkaista kuukausittain kasvisruokia kauden parhaista raaka-aineista. Aivan loistavaa! Vielä kun jääkaapissa pötkötti edellisenä päivänä saatu luomuruokapiiristä tilattu tuore fenkoli ja pussillinen punajuuri, ei muille vaihtoehdoille jäänyt kauheasti sijaa perjantai-menun suunnittelussa.

Rakastan fenkolia, sen anikseen ja lakritsaan vivahtavaa makua ja kaunista ulkomuotoa. Alkusalaattia varten ohueksi siivutettu fenkoli "nahistettiin" suolalla ja samalla omintakeinen maku miedontui. Omenat taas paistuivat pannulla makoisiksi ja sitrus-vinegretillä yhdistettynä nämä kaksi loivat ihanaisen makuparin.

Näyttää hämmentävän paljon siltä, että salaatissa olisi kananmunaa, mutta ei, ei siinä ole...

Fenkoli-omenasalaatti



1 fenkoli
1/2 tl merisuolahiutaleita
2 omenaa (hapokasta lajiketta)
1 rkl voita
ripaus suolaa
ripaus vastarouhittua mustapippuria

Sitruuna-laakerinlehtivinegretti:
1 salottisipuli
1/2 dl hyvää oliiviöljyä
1 murskattu laakerinlehti
yhden (luomu)sitruunan suikaloitu kuori
1/2 dl omenaviinietikkaa
ripaus suolaa
1 rkl juoksevaa hunajaa
ripaus vastarouhittua mustapippuria

Lisäksi:
vuonankaalia tai jotain muuta maukasta salaattia (rucolaa ja lollorossoa)

Poista fenkolista tupsullinen yläosa ja vaurioituneet kohdat. Halkaise ja huuhtele. Viipaloi fenkoli mahdollisimman ohueksi mandoliinileikkurilla tai terävällä veitsellä. Ripottele fenkolille merisuolahiutaleita ja jätä hetkeksi kulhoon "nahistumaan".
Valmista vinegretti. Kuori ja silppua salottisipuli hienoksi. Kuullota se öljyssä kattilassa keskilämmöllä niin, että sipuli pehmenee mutta ei saa väriä. Lisää murskattu laakerinlehti, hyvin pestyn (luomu)sitruunan suikaloitu kuori ja viinietikka.
Hauduta miedolla lämmöllä pari minuuttia ja mausta suolalla, hunajalla ja pippurilla. Lisää tarvittaessa hieman öljyä. Tarkista maku. Vinegretin voit halutessasi valmistaa jo edellisenä päivänä jääkaappiin ja lämmittää ennen tarjoilua.
Huuhtele omenat ja kuori ne tarvittaessa. (Suomalaisia omenoita ei tarvitse kuoria.) Lohko omenat ja poista siemenkodat.
Paista omenalohkot voissa nopeasti kauniin värisiksi. Varo paistamasta liian pehmeiksi ja hajoaviksi. Lisää omenoille ripaus suolaa.
Huuhtele salaatti ja kuivaa se salaattilingossa tai puhtaan keittiöpyyhkeen päällä. Nosta lautasille ensin salaattia, sitten ohuita fenkolisuikaleita ja lämpimiä omenoita. Lusikoi päälle sitrusvinegrettiä. 



Salaatin rinnalle leivoimme Maku-kalenterista tammikuun ohjeella mozzarella-pestoleipää. Taikinaan käytin täysjyväisempiä jauhoja, mutta täytteet olivatkin Se Juttu. Ja hyvä juttuhan tuo oli.
Näissä rullattavissa täyteleivissä on aina se ongelma, että siivuilla on tapana hajoilla kierteiden mukaan, mutta pikku vikojahän aina löytyy...



Mozzarella-pestoleipä

2 1/2 dl vettä
20 g hiivaa
1/2 tl suolaa
6-7 dl jauhoja (puolet 'lantbrödsmjöliä' ja puolet hiivaleipää)
2 rkl rypsiöljyä

125 g mozzarellaa
n. 1 dl pestoa
30 g aurinkokuivattuja tomaatteja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää suola ja alusta jauhot pikku hiljaa taikinaan. Lisää lopuksi öljy ja vaivaa, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoilta. Kohota tuntisen verran.
Kauli taikina jauhotetulla alustalla levyksi. Sivele pestolla ja ripottele revitty juusto ja hienonnetut tomaatit. Rullaa leiväksi ja laita paperoituun leipävuokaan kohoamaan noin 30 minuutiksi. Paista leipää 200 asteessa puolisen tuntia. 

Pääruoassa seikkaili yksi suosikkijuureksistani (tosin voisin antaa tämän arvonimen varmaan kaikille juureksille...), palsternakka. Uunissa paahdettuna ja mausteilla ryyditettynä se oli herkullinen pari valitsemalleni vuohen gruyerelle ja makeahkolle quinoa-lisäkkeelle. 



Maustetut uunipalsternakat



800 g palsternakkaa
1 tl merisuolahiutaleita
2–3 rkl oliiviöljyä
1/2 tl kanelia (mielellään aitoa Ceylonin kanelia)
1/2 tl jauhettua kardemummaa
150 g kypsytettyä juustoa (esim. vuohenjuustoa)

Kuori ja lohko palsternakat. Siirrä palsternakat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Lisää suola, öljy ja mausteet ja pyörittele, jotta ainekset leviävät tasaisesti palsternakoille.
Paahda palsternakat kauniin värisiksi ja kypsiksi 200-asteisen uunin ylätasolla, noin 25–30 minuuttia. Viimeistele uunista ottamisen jälkeen juustolastuilla, esimerkiksi kypsytetyllä vuohenjuustolla.




Kvinoa-aprikoosilisäke

3 dl kvinoaa
6 dl vettä
1/2 tl merisuolahiutaleita
1 dl hienoksi silputtuja kuivattuja (luomu)aprikooseja
1 dl rouhittuja (paahdettuja) hasselpähkinöitä
3/4 dl silputtua lehtipersiljaa

Huuhtele kvinoa runsaalla kylmällä vedellä, tiheässä siivilässä. Kvinoan pinnalla on saponiini-karvasainetta, joka lähtee huuhtelemalla. Keitä kvinoa kypsäksi vedessä keskilämmöllä ja kannen alla, noin 10–15 minuuttia. 
Lisää suola vasta kypsään kvinoaan. Viimeistele aprikooseilla, hasselpähkinöillä ja lehtipersiljalla.



Jälkiruoka oli niin syntisen hyvää, kuin vain näillä suklaa- ja sokerimäärillä voi saada aikaiseksi. Punajuuri mehevöitti brownien ja pienennetty sokerimäärä antoi oikeutta voin, suklaan, neilikan ja punajuuren muodostamalle pyhälle liitolle. 
Lautasen reunalle nostelimme vaniljajäätelöä, joka on mielestäni parasta normimarketeista löytyvää sellaista. Kyseessä on siis GB:n vaniljakermajäätelö. Suosisin mielelläni kiiminkiläisen Sortolan jäätelön jätsekejä, mutta ainakin vaniljajäätelö on niin makeaa, että makusyistä valitsin tällä kertaa ruotsalaisten tuotoksen.

Tämä ei otos ei oikein anna arvoa ko. paakkelsille...

Punajuuri-suklaabrownie



200 g voita
300 g tummaa suklaata
3 (luomu)kananmunaa
4 dl sokeria (2 riittää vallan mainiosti)
3 keskikokoista (500 g) keitettyä punajuurta
1/2 tl jauhettua neilikkaa
150 g saksanpähkinöitä
1 1/2 dl vehnäjauhoja (spelttijauhoja)

Sulata voi ja paloiteltu suklaa vesihauteessa.
Vatkaa kananmunat ja sokeri sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi.
Soseuta kuoritut ja paloitellut keitetyt punajuuret esimerkiksi sauvasekoittimella korkeareunaisessa kulhossa.
Lisää muna-sokerivaahtoon haaleaksi jäähtynyt voi-suklaasula sekä punajuurisose. Kääntele taikinaan neilikka, karkeaksi rouhitut saksanpähkinät ja vehnäjauhot. Sekoita nopeasti tasaiseksi.
Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun irtopohjaiseen uunivuokaan
(n. 25 cm x 25 cm).
Paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Testaa kypsyyttä tikulla. Brownies saa mielellään jäädä keskeltä reilun tahmeaksi. Tarjoa halutessasi vaniljajäätelön kanssa.


Tällä menulla oli ihanaa yllättää kämppikseni A. Vielä kun sain ystävästämme E:stä seuraa kokkailupuuhiin, ei parempaa perjantain viettotapaa ole keksittykään!
Ateria ilman ystäviä on vain ruokaa lautasella, mutta hyvässä seurassa se on äärimmäisen rentouttava kokemus ja nautinto vailla vertaa. Sille!

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Eipä voisi A parempaa lahjaa ja vastaanottoa saada! <3 NAAAAAM!

Em kirjoitti...

Menin lukemaan sun blogia nälkäsenä :D Kauppalista alkoi kasvamaan! NIIN hyvän kuulosia ohjeita :))