lauantai 12. marraskuuta 2011

Perjantaipiiras

Aamulenkillä ideoin suolaisen piirakan kavereiden synttäreille vietäväksi. Ja kissa vieköön, eihän tuo ihan heikko esitys ollut, vaikka itse sanonkin! Tämä punasipuli-saksanpähkinä-karamelli alkaa olla jo vähän vanha vitsi, mutta jotkut asiat vain pysyy ja paranoo. Tällä kertaa mukana oli myös ikisuosikkini vuohenjuusto, joka toi suolaisen komponentin etikalla maustetun punasipulin ja karamellisoitujen pähkinöiden seuraksi. 


Suolaisenmakeanhapan piiras

Pohja:
125 g voita
1 dl ruisjauhoja
1 dl spelttijauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1/2 dl kauraleseitä
1 tl leivinjauhetta
n. 1/2 dl kylmää vettä

Täyte:
2-3 punasipulia
2-3 rkl oliiviöljyä
1/2 tl suolaa
mustapippuria myllystä
1 tl timjamia
1 rkl sherryviinietikkaa
1/2 tl hunajaa

2 dl ruokakermaa
2 kananmunaa
1 tl minttua
ripaus suolaa, mustapippuria

150 g vuohenjuustoa

100 g saksanpähkinöitä
1/2 dl vettä
1 1/2 rkl täysruokosokeria

Nypi pohjan voi ja jauhot tasaiseksi, sekoita lopuksi vesi sekaan (ja lisää tarvittaessa jauhoja). Esipaista pohjaa 10 min 225 asteessa. 
Kuullota sillä aikaa viipaloidut sipulit öljyssä, mausta lopuksi. Sekoita ruokakerma, munat ja mausteet. Levitä sipulit esipaistetulle pohjalle, kaada päälle ruokakermaseos ja lopuksi päälle siivutettu vuohenjuusto. Paista piirasta 225 asteessa vielä n. 20 min. 


Piiraan ollessa uunissa paahda hieman paloiteltuja pähkinöitä pannulla. Lisää kuumalle pannulle vesi ja sokerit ja sekoita, kunnes liika vesi on haihtunut ja karamelli tarttunut pähkinöiden pintaan. Levitä pähkinät kypsän piiraan päälle.


Ei kommentteja: