sunnuntai 13. marraskuuta 2011

Isille

Isänpäivähän se taas tulla pätkähti ja sehän tarkoittaa automaattisesti pöydän koreaksi laittamista! En ostanut yhtään mitään (!!!) ateriaa varten, vaan kaikki raaka-aineet kolusin vanhempien kaappien kätköistä ja omista Oulusta tuomistani jämistä. Vallan mainion aterianhan näinkin ekstempporee-hengessä sai aikaiseksi. Masu ja mieli kiittävät. (:



Pöydästä löytyi...

- karpaloinen kaalisalaatti
- vihreä salaatti chevre- ja päärynä-äjäyksillä
- etikkapunajuuret
- hirvenpaisti (äiteen käsialaa --> nams!)
- rakuunaporkkanat
- lohirullat sienimuhennoksella
- gratinoitu perunamuusi
- herneet
- rouheiset sämpylät

- mehevä omenakakku
- kahvi






Karpaloinen kaalisalaatti


n. 1/3 valkokaali (400 g)
1 punasipuli
1 omena
pieni kourallinen saksanpähkinöitä
n. 1/2 dl kuivattuja karpaloita
persiljaa

1/2 dl punaviinietikkaa
1/2 dl kiehuvaa vettä
1/2 dl rypsiöljyä
1 tl hunajaa
n. 1/2 tl suolaa
mustapippuria
3/4 tl timjamia

Viipaloi punasipuli ohueksi. Sekoita kastike kulhon pohjalla ja sekoita ensin punasipulit marinadiin mehevöitymään. Suikaloi sitten kaali juustohöylällä ja lisää kulhoon. Raasta omena ja rouhi pähkinät karkeiksi ja sekoita loput aineet salaattiin. Anna maustua ainakin tunti ennen tarjoilua.


Vihreä salaatti chevrellä ja päärynällä


1 ruukku tammanlehväsalaattia
1 keltainen paprika
1/2 kurkku
1 päärynä
n. 70 g chevreä (vuohenjuustoa)
oliiviöljyä
balsamiviinietikkaa
sormisuolaa

Kuutioi paprika, kurkku, päärynä ja juusto. Revi salaatti kulhoon, ripota päälle vähän suolaa ja valuta oliiviöljyä. Lisää kuutioidut ainekset, sekoita kevyesti ja viimeistele balsamicolla.




Äiti oli tehnyt ihanaa hirvipaistia, jonka oli kuulemma ensin pannulla ruskistanut joka puolelta voissa ja sitten hieronut pintaan mausteita (suolaa, pippuria, katajanmarjaa) ja laittanut uunipussissa 100 asteeseen kypsymään. Tämmöisen mukavan punertavan lihan saa kypsentämällä, kun lihalämpömittari näyttää noin 65 astetta.


Rakuunaporkkanat


400 g porkkanoita
vettä, suolaa
nokare voita, loraus rypsiöljyä
1 tl rakuunaa
valkopippuria
1 tl hunajaa
(suolaa)

Keitä paloitellut porkkanat vähässä vedessä napakoiksi ja kaada vesi pois. Sekoita joukkoon mausteet ja anna seisoa hetki kannen alla ennen tarjoilua.




Lohirullat sienimuhennoksella

600 g lohifileetä (tai nieriää tai kuhaa tai ahventa tai haukea tai...)
suolaa

1-2 rkl voita
200 g karvarouskuja
1 sipuli
1 rkl vehnäjauhoja
3/4 dl maitoa
1 prk (120 g) smetanaa
n. 1/2 tl suolaa
1/4 tl valkopippuria
1/4 tl mustapippuria
5 katajanmarjaa murskattuna
1 tl dijon-sinappia

1 dl tilliä (pakaste/tuore)

Laita hienonnetut sienet kuumalle pannulle ja sekoita, kunnes liika vesi on haihtunut. Lisää sitten voi ja sipulit ja kuullota. Lisää jauho, sekoita se sieni-sipuliseokseen ja lisää sitten maito ja smetana. Anna kiehua hiljalleen kasaan ja mausta sitten muhennos. 
Leikkkaa lohifile ohuehkoiksi ja pitkiksi siivuiksi. Mausta kevyesti suolalla. Levitä lohille hieman muhennosta, rullaa suikaleet ja laita uunivuokaan. Levitä loppu muhennos rullien päälle. 
Kypsennä 225 asteessa 15-20 min. 

Meillä uunivuoassa mukana oli siis äidin eilinen perunamuusi, jonka päälle ripottelin hieman tummaa korppujauhoa ja nakkasin muutaman voinokareen. Lopuksi vuokaan kaadettiin hieman herneitä väriä tuomaan. 





Rouheiset sämpylät

175 g vettä
5 g hiivaa
150 g kokojyväsämpyläjauhoja
80 g "Mörkt lantbrodsmjöl" (eller något liknande)
20 g tattarirouhetta
10 g seesaminsiemeniä
10 g auringonkukansiemeniä
6 g hunajaa
20 g kp rypsiöljyä
5 g suolaa

Liuota hiiva veteen, lisää muut aineet öljyä ja suolaa lukuunottamatta ja vaivaa taikinaa hyvin 8 min. Lisää sitten öljy ja suola ja jatka vielä 5 min. Lisää tarvittaessa vähän jauhoja.
Kohota noin 2 h, leivo sämpylöiksi, kohota 45 min ja paista 250 asteessa noin 12 min.



Mehevä omenakakku

3 munaa
2 dl fariinisokeria
2 dl vehnäjauhoja
2 dl spelttijauhoja
1 tl inkivääriä
2 tl kanelia
1 1/2 tl leivinjauhetta
125 g voita sulana
2 omenaa raastettuna
2 dl turkkilaista jogurttia
2 dl saksan- ja pekaanipähkinöitä rouhittuna
1 dl rusinoita

1/2 dl brandya
1/2 dl kiehuvaa vettä
1 1/2 rkl inkkarisokeria

1 dl kuohukermaa
1/2 dl inkkarisokeria
200 g maustamatonta tuorejuustoa
50 g pehmeää voita
1 dl turkkilaista jogurttia

3 omenaa
50 g voita
1/2 dl inkkarisokeria
1/2 dl kookoshiutaleita

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää vuorotellen kuivia aineita, voisulaa, ja jogurttia. Sekoita joukkoon kevyesti nostellen lopuksi omenaraaste, rusinat ja pähkinät. Laita taikina voideltuun ja kookoshiutaleilla jauhotettuun vuokaan ja paista vajaa tunti 175 asteessa.
Liota kiehuvaan veteen sokeri ja lisää brandy. Kostuta kakku liemellä.
Keitä kermaa ja inkkarisokeria koko ajan sekoitellen noin 15 min. Jäähdytä hyvin, vatkaa hieman ja sekoita tuorejuuston, voin ja jogurtin kanssa. Levitä seos kakun päälle.
Kuutioi omenat. Kuumenna pannulla voi ja sokeri ja lisää omenakuutiot. Paista, kunnes omenat pehmenevät hieman ja lisää mukaan kookoshiutaleet. Anna jäähtyä hieman ja levitä kakun pinnalle.


Ei kommentteja: