sunnuntai 25. heinäkuuta 2010

Kesäillan ruokakestit


Loppumaisillaan olevaa kesää, ystäviä ja yhdessäoloa sekä hyvää ruokaa juhlistettiin viikonloppuna Oulussa iloisissa merkeissä. Parin rentouttavan päivän jälkeen onkin hyvä ottaa pieni vääntö pariksi päiväksi ennen kesän viimeistä reissua, joka suuntautuu Ahvenanmaalle ja Tallinnaan. Samaiset teemat tulevat varmasti toistumaan myös siellä, mutta sitä en pistä yhtään pahakseni.


Lauantai-illan menu toteutettiin pitkälti Kodin Kuvalehden ohjeiden mukaan ja ruoka maistui kaikille vallan mainiosti. Ainoa isompi moka oli falafelien kypsennys uunissa, minkä seurauksena niistä tuli turhan kuivia, vaikka öljytyin käsin ne pyöriteltiinkin. Pannulla runsaassa rasvassa on ehdottomasti paras tapa. Sen siitä saa, kun yrittää oikaista. Muut pöperöt kuitenkin kompensoivat tätä erhettä melko menstyksekkäästi.

Menu:

- mansikkainen vihersalaatti
- perunasalaatti jogurttikastikkeella
- ohratabbouleh
- falafelit
- savulohipiirakka
- spelttileipä
- briejuustoa ja mansikoita

- vadelma-suklaatorttu


Mansikkainen vihersalaatti

1 pss friseesalaattia
1 pss rucolaa
1 pss roomansalaattia
valkoista balsamicoa (n. 2-3 rkl)
2 rs kirsikkatomaatteja
0,75 l mansikoita
kurpitsansiemeniä
sitruunanmakuista oliiviöljyä

Revi salaatit ja pyöräytä balsamicossa. Puolita tomaatit ja mansikat, sekoita kevyesti nostellen salaattiin. Ripottele pinnalle kurpitsansiemeniä ja valuta vähän öljyä.



Perunasalaatti jogurttikastikkeella

1 kg perunoita
200 g vihreitä papuja
1 punasipuli
2 uutta sipulia varsineen
1 prk feta- tai salaattijuustoa (luomu Santorina)
0,5 prk oliiveja

Kastike:
3 dl turkkilaista jogurttia
1 dl omenamehua
1 tl suolaa
1 rkl hunajaa
2-3 tl omenaviinietikkaa

Keitä perunat suolavedessä ja jäähdytä. Paloittele ne melko suuriksi paloiksi, hienonna sipulit ja paloittele oliivit. Kiehauta pavut nopeasti, jäähdytä kylmässä vedessä ja pätki. Sekoita kastike ja yhdistä kaikki aineet siihen. Anna maustua kylmässä.



Ohratabbouleh

3 dl kokonaisia ohrasuurimoita
1,5 l vettä, 2 tl suolaa
1 kurkku
1 punainen paprika
200-300 g aurinkokuivattuja tomaatteja
150-20 g kuivattuja aprikooseja
1 ruukku minttua
0,5 dl valkoista balsamicoa

Keitä ohra kypsäksi suolavedessä, valuta ja huuhtele siivilässä. Kuutioi kurkku ja paprika pieniksi, samoin tomaatit ja aprikoosit. Hienonna minttu ja sekoita kaikki aineet keskenään. Anna maustua ennen tarjoilua.



Savulohipiirakka

Pohja:
200 g voita
3 dl kaurahiutaleita
4 dl hiivaleipäjauhoja (pari desiä voi hyvin korvata spelttijauhoilla)
2 dl juustoraastetta
1 tl leivinjauhetta
1 dl vettä

Täyte:
500-600 g lämminsavulohta
1 pss auramurua
4 dl ruokakermaa
1 dl maitoa
5 munaa
200 g ruohosipulituorejuustoa
1 tl mustapippuria
1 ruukku tilliä hienonnettuna

Pinnalle:
emmentaljuustoraastetta
kirsikkatomaatteja

Nypi voihin kuivat aineet, lisää lopuksi vesi ja tarvittaessa vähän jauhoja. Painele taikina leivinpaperoidulle uunipellille. Levitä lohen palat pohjalle ja ripottele päälle auramuru. Kaada päälle keskenään sekoitetut kerma, maito, munat, tuorejuusto, pippuri ja tilli. Ripottele pinnalle juustoraastetta ja koristele kirsikkatomaatin puolikkailla. Paista 200 asteessa 10 min alatasolla ja vielä 20-30 min keskitasolla. Anna vetäytyä ennen tarjoamista.



Spelttileipä

5 dl vettä
2,5 dl turkkilaista jogurttia
1 pala hiivaa
3 tl suolaa
3 rkl hunajaa
3 dl spelttihiutaleita
7 dl grahamjauhoja
n. 6 dl hiivaleipäjauhoja
1 dl öljyä

Koristeeksi
kirsikkatomaatteja

Sekoita n. 45-asteiseen veteen jogurtti, jotta seoksesta tulee kädenlämpöistä. Murenna hiiva joukkoon, lisää suola ja hunaja sekä hiutaleet. Alusta jauhot taikinaan, lisää loppuvaiheessa öljy. Taikina saa jäädä aika löysäksi. Kohota kaksinkertaiseksi. Kaada taikina leivinpaperoidulle pellille ja painele siihen. Anna kohota n. 10 min ja painele pintaan kirsikkatomaatin puolikkaita. Paista 200 asteessa 15-20 min.


Briejuustoa ja mansikoita

brietä
mansikoita
hunajaa

Asettele mansikoita briejuuston päälle ja ympärille ja valuta päälle hunajaa.



Suklaatortun pohja on Vegaanin uudesta keittokirjasta. Suklaana pohjassa käytettiin tummaa vadelmasuklaata. Kuorrutteessa on 100 g tummaa suklaata ja pikku tönkki voita (30-50 g). Kuorrute levitettiin jäähtyneelle pohjalle ja päälle aseteltiin vadelmia ja ripoteltiin kookoshiutaleita ja kaakaonibsejä.


Ei kommentteja: