lauantai 10. lokakuuta 2009

Nyt riittää!!

Olen lopen kyllästynyt tähän! Tuntuu, että Ouluun muuton jälkeen olen ollut kipeänä harva se viikko ja YTHS:llä saa ravata syystä ja toisestakin. Vatsavaivoja, kuumeilua, nuhaa, anemia ja ties mitä. Normaalisti olen kipeänä hyvin harvoin, jos koskaan.

Sairasteluni taustalle voi piillä pienoinen
stressi, sillä olen lyöttäytynyt monenmoisiin juttuihin mukaan ja opiskelutkin täytyy hoitaa. En kyllä koe olevani stressaantunut, mutta tietysti pinnan alla voi silti kuohua. Toisaalta ruokavalio on myös muuttunut koulun taas alettua kesäisistä raakapainotteisista sapuskoista. Nyt olen syönyt päivittäin opiskelijaravintoloiden pöperöitä, jotka ovat varmasti enemmän tai vähemm
än täynnä kaiken maailman sössöjä... Siispä ny
t kääntyy uusi luku. Alan raakakuurille, ainakin viikoksi näin alkuun. Olen suunnitellut omia eväitä tai jos niiden tekoon ei tupaten täydestä kalenterista löydy tilaa, syön ravintoloiden salaattipöydästä ja otan mukaan kotoa jotain ravinteikasta lisää, kuten avokadoa, siemeniä ja ituja.

Kävin eilen hakemassa Herkusta läjäpäin ihania luomuvihanneksia ja -hedelmiä. Ei sille vain voi mitään, että Oulun paras luomuvalikoima, ainakin tuoretuotteiden osalta, löytyy Stockmannilta. Oli kyllä vähemmän rentouttava kokemus toikkaroida ostoskärryjen kanssa ihmismassan seassa (Hullut päivät), mutta kun starttasin kassien kanssa kotimatkalle, tunsin oloni erittäin hyväksi. Eihän kauniista, värikkäistä luomukasviksi
sta voi tulla kuin hyvälle tuulelle!

Aloitin tänään aamuna vihersmoothiella, jonka nautin kylläkin puuronomaisesti kulhosta. Tykkään jostain syystä suunnattomasti lusiko
ida aamiaiseni, juomisesta ei tule henkisesti kylläinen olo.


Vihersmoothie/-puuro

pikku nippu tammenlehväsalaattia
1 sellerin varsi
1 pieni päärynä
1 kiivi
1 banaani
2 tl maca-jauhetta
2 tl kookosöljyä
Lounaaksi sitten aivan ihana salaatti, joka ei kyllä ollut 100% raw. Siihen kuului nimittäin suppilovahveroita, joita en uskaltanuut syödä raakana. Minulle kun on opetettu, ettei metsäsieniä pitäisi syödä kypsentämättömänä. Paistoin ne siis pikaisesti voissa ja maustoin suolalla ja pippurilla. Sekoitin pinaatin lämpimiin sieniin. Mutta tässä listamaisempi esitys, en jaksa tarinoida koko annosta.


Lounassalaatti

n. 100 g suppilovahveroita
nokare voita
kourallinen minipinaattia
jääsalaattia
mungin ituja
1 minipaprika
1 avokado
2 pientä tomaattia
yrttisuolattuja hampunsiemeniä
oliiviöljyä



On kyllä ollu hyvä olo koko päivän. Eiköhän ala flunssa saamaan kyytiä tämmösillä pöperöillä!

Tässä vielä lopuksi yksi vanha lämminruokaherkku. Kahvikermasta tuli haudutettuna hauskan munamaitomainen koostumus, tykkäsin kyllä, mutta hyvää tulee ilmankin. (Päämääränä oli käyttää halvennuksesta ostettu kerma pois.) Muutenkin tämmönen juurespannu on helppoa herkkua. Lisäksi halpaa ja ekologista. Suosittelen!



Juurespannu

kookosrasvaa
(vihreää) currytahnaa, valkosipulia
sipulia, porkkanaa, palsternakkaa, kyssäkaalta, raitajuurta, kaalta... mitä vain juureksia ja kaalia
härkäpapuja ja kikherneitä
(kahvikermaa)
chilimaustetta, suolaa, persiljaa

Kuumenna currytahanaa ja valkosipulia rasvassa hetki, lisää sitten pilkotut kasvikset. Kuullottele jonkin aikaa, lisää kahvikerma ja jätä hautumaan hiljalleen liedelle 15-20 minuutiksi. Lisää härkäpavut ja kikherneet vähän ennen sopivaa kypsyyttä. Mausta lopuksi chilillä, suolalla ja persiljalla.

Juureksien kuuluu minusta jäädä mukavan napakoiksi. Joku sanoisi niitä varmaan raaoiksi, mutta pehmeät juurekset eivät ole mielestäni läheskään yhtä herkullisia.

Ei kommentteja: