tiistai 23. kesäkuuta 2009

Juhannuspäivä




Paloin halusta toteuttaa Makun kalaisan juhannusmenun, joten mikäs siinä sitten. Listalla
-uudet perunat

-mätimousse

-tillivoi

-tuorejuustovaahto

-savusiika

-punajuurisilli

-sinappiset silakat

-limettilohi

-ruisleipäset

-vuohenjuustosalaatti

Itse lisäsin tarjoiltaviin myös

-speltti-vihannessalaatti

-nokkos-spelttisämpylät

Jälkiruokana mansikoita ja basilikavaahtoa.

Kirjotan tähän parhaat respetit. Limettilohi ei hurmannut, oli vähän kummallista. Myöskään sinappisilakoista ei meillä oikein opita tykkäämään, vaikka yritystä kyllä piisaa. Mutta ei niin ei. Mätimousse oli hyvää, mutta muistutti vähän liikaa pelkkää kermavaahtoa(kerma-ranskankerma pohjana, vaatisi ehkä lisää mätiä tai jotain muuta sattumiksi)... Ruisleipäset jäivät keskeltä hieman kosteiksi enkä edes laittanut niitä tarjoilupöytään, mutta sittemmin olemme niitä pureskelleet ja ne maistuvatkin nyt jo suorastaan hyviltä.


Tuorejuustovaahto

½ prk maustamatonta tuorejuustoa

1 valkosipulinkynsi

pikku nippu ruohosipulia

½-1 dl persiljaa

mustapippuria, suolaa

Vaahdota tuorejuusto, lisää hienonnetut yrtit ja valkosipuli sekä mausteet.
Mätimousse
2 dl vispikermaa
1 prk ranskankermaa
1 punasipuli
250 g siianmätiä
rouhittua mustapippuria
(suolaa)
Vaahdota kerma, lisää ranskankerma, mäti, hienonnettu punasipuli ja mustapippuri. Lisää tarvittaessa suolaa.


Punajuurisilli

1 kurkku

3-4 dl etikkapunajuuria

1 prk smetanaa

4-5 tl piparjuurtahnaa

300 g sillifileetä

Raasta kurkku ja valuta. Raasta myös punajuuri ja huuhtele sekä liota sillit. Sekoita sillipalat ja raasteet piparjuurella maustettuun smetanaan. Anna maustua jääkaapissa.


Vuohenjuustosalaatti

½ ruukkua lollorossoa

½ ruukkua tammenlehväsalaattia

½ ruukkua rucolaa

1 kurkku

noin 10 retiisiä

noin 70 g vuohenjuustoa

Kastike

1:1 sitruunamehua ja oliiviöljyä

sitruunapippuria


Speltti-vihannessalaatti

3 dl spelttihelmijyviä

6 dl vettä

ripaus suolaa

Marinadi:

4 rkl rypsiöljyä

2 rkl soijakastiketta

2 rkl appelsiinimehua

2 rkl vettä

1 rkl balsamicoa

1 rkl hunajaa

½ tl suolaa

½ tl basilikaa

½ tl timjamia

mustapippuria
+
roomansalaattia

maissia

herneitä

paprikaa

kurkkua

Keitä spelttihelmet imeyttämällä(sekoita mahdollisimman vähän, etteivät puuroudu). Sekoita marinadi ja lisää jäähtyneisiin jyviin. Anna maustua vähintään pari tuntia. Kokoa salaatti jyvien maustuttua.

Nokkos-spelttisämpylät

½ l vettä

2 dl maustamatonta jogurttia

1 pss kuivahiivaa

2 tl suolaa

½ dl kuivattua nokkosta

2 dl vehnäleseitä

1½ dl pellavansiemeniä

2 dl täysjyvävehnäjauhoja

3 dl hiivaleipäspelttijauhoja

puolikarkeita spelttijauhoja

½-1 dl öljyä

Sekoita 42 asteisiin nesteisiin hiiva, suola, nokkonen, leseet, siemenet ja täysjyvävehnäjauhot. Anna juuren käydä vajaa tunti. Alusta joukkoon loput jauhot ja lisää loppuvaiheessa myös öljy. Taikina saa olla melko löysä. Kohota vajaa tunti, leivo sämpylöiksi, kohota noin vartti ja paista 250 asteessa.
Ruisleipäset
4½ dl vettä
2 tl kuivahiivaa
7-8 dl Myllärin ruisleipäainesta
1 rkl korianterinsiemeniä murskattuna
Liuota hiiva lämpimään veteen ja lisää jauhot pikkuhiljaa puuhaarukalla sekoittaen. Lisää siemenet ja sekoita tasaiseksi. Kohota noin 80 min. Leivo taikinasta kostutetuin käsin tanko ja jaa 15-20 osaan. Nosta palat muffinivuokiin tai pieniin leivosvuokiin ja kohota vielä noin 40 min. Paista 250 asteessa 15-20 min.


Mansikat ja basilikavaahto
tuoreita mansikoita
2 dl vispikermaa
1 prk mascarponea
1 rkl ruokotomusokeria
1 dl silputtuja basilikanlehtiä
Vatkaa kerma, lisää mascarpone, sokeri ja basilika. Tarjoa vaahto tuoreiden mansikoiden kera. (Tämä ja ruisleipäset jäivät kuvaamatta, harmillista.)

Ei kommentteja: