tiistai 14. huhtikuuta 2009

Sitä sun tätä

Eilen ohjelmassa sämpylöitä, joihin raastelin loppuja viime kesän juureksia. Meinasi käydä hassusti paistamisen kanssa, kun uunista hupeni lämpö uhkavaa vauhtia. Jouduin lyömään pellit kiinni vähäksi aikaa(elossa ollaan edelleen) ja loppujen lopuksi kaikki 32 sämpyä paistuivat kunnialla kypsiksi asti. Ohje mukaelma Seuran reseptistä.

Juuressämpylät

7½ dl vettä

pala hiivaa

2 tl suolaa

2 rkl täysruokosokeria

3-4 valkosipulinkynttä

3 tl basilikaa

3 pientä punajuurta

5 pientä porkkanaa

pala juuriselleriä

noin 15 dl jauhoja (täysjyväspeltti, kaura, täysjyvävehnä ja hiivaleipä)

noin 1 dl öljyä



Tuija Ruuskan uusintapainos Aurinkomaasta on lainassa kirjastosta ja muutamia reseptejä on tullu kokeiltua. Tämä makaronilaatikko oli tosi kiva; maukas, maistuu lapsille ja helppotekoinen.

Makaronilaatikko

1 sipuli

2 porkkanaa

pala palsternakkaa

4 dl paseerattua tomaattia (laitoin murskaa)

2 tl basilikaa

1 tl suolaa

ripaus mustapippuria

2 dl kasvikermaa

100 g pakasteherneitä (meillä hemapa)

1-2 rkl oliiviöljyä

2-3 dl valkopapuja tai tofukuutioita (gogreen mustapaputetra)

3 dl tummia pikkumakaroneja

Päälle:

2(3) tomaattia viipaleina ja hieman juustoraastetta (jonka jätin väliin)

Pilko juurekset ja sekoita kaikki paitsi makaronit keskenään. Laita puolet kastikkeesta vuokaan, sitten makaronit ja päälle loppu kastike. (Varmista, että makaronit kastikkeen alla, muuten kuivuvat.) Laita tomaattisiivut päälle, paista noin tunti 180 asteessa.


Tämä keitto tuntui aluksi hieman epäonnistuneelta, mutta aloin tykätä kerta kerralta enemmän(söinkin varmaan kuudesti tästä samasta, tuli hiukan iso annos...). Vikoilla kerroilla höystelin sitä vähän vaikka millä, mm. edellisellä makaronilaatikolla ja linssipyöryköillä... Tapani sekoittaa eri ruokalajeja keskenään voi kuulostaa hieman ällöltä, mutta ei kannata olla ennakkoluuloinen. Tällaiset miksaukset ovat yleensä hyvin palkitsevia.
Spelttijauhosuurus ei toiminut: liemi oli aivan luirua, vaikka laitoin varmaan puoli desiä jauhoja. Sori spelttijauhot...


Parsakaali-sieni-tofusoppa

2 sipulia

3 valkosipulinkynttä

1 parsakaali

350 g herkkusieniä

1 pkti tofua

n. 8 dl vettä

2 reilua tl kasvisliemijauhetta

2 dl kasviskermaa

soijakastiketta, persiljaa, mustapippuria, chilijauhetta

Sipulisuikaleet ja sienet paistetaan pikaisesti pannulla, sen jälkeen tofukuutiot. Parsakaali kiehautetaan napakaksi kasvisliemessä ja kaikki yhdistetään sopaksi. Maustetaan hyvin.


Vähän epämääräinen kuva, mutta tarkoituksenani on esitellä tässä keksimääni herkkua:

Pilkotaan keitettyjä pottuja, suikaloidaan sipulia. Sekoitetaan niihin paprika-cashewpähkinätahnaa(omatekoista tai Pirkan) ja mikrotetaan minuutti pari reilulla puoliteholla. Slurps. Höystin yksinkertaisen vihersalaatin (jäävuori, kirsikkatomaatti, paprika, kurkku, oliivi, basilika) kyseisillä perunoilla. Kuten kuvasta näkyy, olen taas alkanut pistellä vihervihanneksia. En kestänyt enää, kun joku aika sitten sorruin siskon luona maistelemaan salaattia ja kurkkua. No, ehkäpä sen voisi pikkuhiljaa sallia, alkaa ilmatki oleen jo suht. lämpimiä. Aivan hyvin kyllä talven pärjäsin kutakuinkin vailla vihreitä, juureksien ja luomutomaattien turvin. Ensi talvena uudestaan!

2 kommenttia:

Syömäri Jantunen kirjoitti...

Sämpylät oli ihanan näköisiä. Muistuikin mieleen, että leivoin kerran sämpylätaikinan sekaan mukaan rutosti keitettyä soijapapua. Lapset popsivat yhtä mielellään kuin mitä tahansa sämpylää ja proteiinia tuli :)

Helmi kirjoitti...

Papuja sämpylätaikinaan, siinäpä vasta idea! Kiitos(: