sunnuntai 11. joulukuuta 2011

Luumua ja vadelmaa

Parin viikon takaiset leipomukset ovat täysin unohtuneet laittaa näytille. Kämppikseni A:n kanssa pyöräytimme vieraille kahvipöytään joulu-Pirkan ohjeella luumutiramisun, joka oli oikein hyvää kaikessa luumui-, rahkai- ja kahvisuudessaan. Sokerin lisäyksen täytteeseen jätimme kokonaan välistä, luumumarmeladi kun antoi herkulle ihan riittävästi makeutta.



Luumutiramisu


4 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
1 dl perunajauhoa
1/2 dl kaakaojauhetta (tummaa)
1 tl leivinjauhetta

Kostutus
1 1/2 dl            vahvaa, kylmää kahvia, esim. espressoa
2 - 3 rkl            konjakkia tai appelsiinitäysmehua (meillä rommia)

Täyte
1 tlk (2 dl) kuohukermaa
1 prk (250 g) maitorahkaa
1 prk (200 g) turkkilaista jogurttia
1 prk (300 g) luumumarmeladia
1/4 tl            kanelia

Koristeluun
Pirkka kaakaojauhetta (tummaa)
suklaarusinoita ja valkosuklaapähkinöitä

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä perunajauhot, kaakao- ja leivinjauhe. Siivilöi ne muna-sokerivaahtoon ja sekoita varovasti tasaiseksi. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipannulle. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla 6 - 8 minuuttia. Kumoa pohja sokeroidulle leivinpaperille ja poista paistopaperi.
Vaahdota kerma. Sekoita vaahtoon rahka, jogurtti ja luumumarmeladi. Mausta kanelilla.
Leikkaa kääretorttulevy puoliksi. Nosta toinen levyistä tarjoiluvadille ja kostuta kahviseoksella.
Levitä puolet täytteestä torttupohjalle. Nosta päälle toinen levy ja kostuta sekin kahviseoksella. Levitä päälle loput täytteestä. Anna maustua kylmässä muutama tunti tai yön yli. Siivilöi pinnalle kaakaojauhetta ja koristele suklaamanteleilla ja hasselpähkinöillä. 





Leipomiskärpäsen purema ei asettunut tälläkään, joten tein vielä ekstempporee-pikkuleipiä Glorian innoittamana. Niistä tulikin huisin hyviä ja kaikki pienet herkut katosivat nopsaan viikonlopun aikana.



Vadelma-pähkinäpikkuleivät

1 dl spelttijauhoja
1 dl vehnäjauhoja
n. 2 dl hiivaleipäjauhoja
1 dl inkkarisokeria
200 g kylmää voita
1 keltuainen

vadelmamarmeladia
1 dl pähkinöitä rouhittuna

Nypi jauhot, voi ja sokeri murumaiseksi. Lisää keltuainen ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Lisää tarvittaessa hieman jauhoja.
Muotoile leivinpaperilla tangoksi ja laita jääkaapiin tuntiseksi.
Pyörittele tanko pähkinärouheessa ja painele rouhe tankoon hyvin. Leikkaa viipaleiksi ja paina viipaleiden keskelle pieni kuoppa. Täytä se marmeladilla ja paista pikkuleipiä sitten 175 asteessa 12-15 min.


Kuvaamatta jäänyt pipari-mudcake on myös uusimmasta Pirkasta. Ohje kuulosti niin herkulta, etten voinut yksinkertaisesti ohittaa. Hieman jäi harmittamaan muutaman minuutin liian pitkä paistoaika, joka oli annettu ohjeessa. Oma uunimme oli ytykämpi tai taikinassa jotain muuttujia, koska kakku pääsi kypsymään vähän liikaa. Hyvää se oli silti pehmeän kermavaahdon kanssa ja keskiosista löytyi vielä ihanaa tahmaakin.

Pipari-mudcake


150 g voita
200 g tummaa suklaata
1 1/2 dl hiivaleipäjauhoja
1 dl spelttijauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1/2 tl inkivääriä
1/2 tl pomeranssinkuorta
1/2 tl kardemummaa
1/2 tl neilikkaa
4 kananmunaa
1/2 dl inkkarisokeria
3/4 dl siirappia

Pinnalle:
tomusokeria

Tarjoiluun:
kermavaahtoa

Vuoraa irtopohjavuoan (Ø 24 cm) pohja leivinpaperilla. Voitele ja jauhota vuoan reunat.
Sulata rasva miedolla lämmöllä kattilassa. Ota kattila pois liedeltä, lisää paloiteltu suklaa ja sekoita, kunnes suklaa on sulanut.
Sekoita jauhot, leivinjauhe ja mausteet keskenään. Vatkaa huoneenlämpöiset munat, sokeri ja siirappi napakaksi vaahdoksi.
Kaada hieman jäähtynyt suklaa-voiseos muna-sokerivaahdon joukkoon varovasti sekoittaen. Sekoita jauhoseos myös taikinaan.
Kaada seos vuokaan ja paista 200 asteessa uunin keskiosassa noin 20 minuuttia. Irrota jäähtynyt kakku vuoasta ja ripottele pinnalle tomusokeria, koristele halutessasi sitruunamelissan muutamalla lehdellä. Tarjoa kermavaahdon kera.

Ei kommentteja: