keskiviikko 23. joulukuuta 2009

PIkapostaus


Väsyttää pirusti, mutta kun dataamaan kerran aloin, niin kai se täytyy pikku postauskin saada aikaseksi. Tiivistetysti tässä...

-mummolle (ja itelle) lämpimäisinä mausteista bostonleipää, joka on jo viime joululta tuttu herkku. (http://heviosasto.blogspot.com/2008/12/massiivinen-joulupljys-osa-1.html)

-tädille (ja itelle) marinoituja valkosipulin kynsiä (Pirkan ohje)


10-12valkosipulia (n. 500 g kuorittuja valkosip.kynsiä)
Marinadi
1 1/2 dlvettä
1 1/2 dletikkaa
1 rklsuolaa
1 dlhunajaa
1 dloliiviöljyä
1/2sitruunan mehu
3 tlrosepippuria TAI
1 rklchilipalkoja viipaleina
muutama oksatuoretta rosmariinia

1. Mittaa kattilaan vesi, etikka ja suola. Keitä kuorittuja valkosipulinkynsiä liemessä viisi minuuttia. Nosta kattila pois liedeltä ja sekoita joukkoon hunaja, oliiviöljy ja mausteet.

2. Jaa valkosipulinkynnet puhtaisiin lasipurkkeihin ja kaada päälle lientä. Sulje tiiviisti ja anna marinoitua jääkaapissa muutaman päivän ajan


-syötäväksi maksalaatikkoa(Makun ohje) ja jouluista papusalsaa (maksalaatikko on huikean hyvää! samoin salaatti)

2 dl tummaa riisiä tai ohrasuurimoita (ohraa meillä)
5 dl vettä
1 tl suolaa
1 iso sipuli
1 rkl öljyä
8 dl kevytmaitoa (meillä täyttä)
1 muna
500 g jauhettua naudan- tai sianmaksaa (400 g + 2 muussattua pottua)
2–4 rkl siirappia
(1 dl rusinoita, ehdottomasti!)
1 tl suolaa
1/2 tl valkopippuria
1/2-1 rkl meiramia tai oreganoa
Keitä riisi kypsäksi suolalla maustetussa vedessä, lisää tarvittaessa vettä.
Hienonna sipuli ja kuullota se pehmeäksi öljyssä pannulla.
Lisää keitetyn riisin joukkoon sipuli ja loput aineet. Kaada seos voideltuun 2 litran vuokaan. Nosta vuoka uunin alimmalle ritilätasolle. Kypsennä 200 asteessa noin 1 tunti 15 minuuttia. Peitä vuoka tarvittaessa leivinpaperilla, ettei pinta tummu liikaa.

Jouluinen papusalsa (mitat suurinpiirtein)

3-4 dl ruskeita papuja
1 iso omena
1/2 punasipuli
1 punainen paprika
1/2 pss maissia
1/2 kkp liotettuja rusinoita
2-3 rkl rypsiöljyä
1 rkl hunaja-omenaviinietikkaa
1 rkl sitruunamehua
1-2 tl hunajaa
suolaa, mustapippuria
kanelia, inkivääriä, neilikkaa
(pakaste)persiljaa

1 kommentti:

Pilvi kirjoitti...

Kas, maksaa. Juuri tänään ajattelin että voikun joku tarjoais mulle joskus jauheliha-maksapihvejä. Tuli sellainen olo, että saattaisin nyt jopa tykätä niistä; viimeksi maistaessa olin aika paljon nuorempi...