maanantai 29. elokuuta 2011

Pirkka-imitaatio


Tarkoituksenani oli jäljitellä Pirkan paprika-cashewtahnaa, mutta omasta versiostani tuli hieman smoothimpi rakenteeltaan. (Ei ehkä mikään ihme, kun sörssäsin sitä sauvasekoittimella niin viimisen päälle...) Hyvää se kuitenkin oli ja käy hyvin myös kastikkeena erinäköisille pöperöille!


Paprika-cashewtahna

3 paprikaa
100 g cashewpähkinöitä
50 g saksanpähkinöitä
1 valkosipulinkynsi
n. 1/2 tl suolaa
mustapipuria
1/2 tl inkkarisokeria
1 tl valkoviinietikkaa
n. 1/2 dl oliiviöljyä
pieni kourallinen tuoreita yrttejä, esim. basilikaa ja oreganoa

Liota pähkinöitä noin 2 h. Paahda paprikat uunin grillivastuksilla. Laita muovipussiin jäähtymään, jotta kuori irtoaa. Kaada pähkinöistä vedet pois. Soseuta kaikki aineet tahnaksi.


sunnuntai 28. elokuuta 2011

Vieraiden ruokintaa


Ei nyt jaksa lätistä turhia.


Paprikainen pastasalaatti

2 paprikaa
1 valkosipulinkynsi
n. 1/2 dl oliiviöljyä
1 tl sherryviinietikkaa
suolaa, mustapippuria
1/2 tl inkkarisokeria

3-4 dl cappelli-täysjyväpastaa
1 prk kikherneitä
250 g kirsikkatomaatteja
1 ruukku rucolaa
viinisuolaheinää

Paahda paprikat mustiksi uunin grillivastuksilla. Laita muovipussiin ja anna jäähtyä, niin saat kuoren hyvin irti. Soseuta valkosipuli, paprikan "lihat", öljy ja mausteet tahnaksi.
Keitä pasta ja sekoita kikherneiden kanssa paprikatahnaan. Anna maustua tovi. Lisää halkaistut tomaatit, rucola ja viinisuolaheinä juuri ennen tarjoilua.



Salaatti marinoiduista pavuista

300-400 g vihreitä papuja
1 sipuli

3/4 dl rypsiöljyä
3/4 dl omenaviinietikkaa
1/2 dl vettä
4 rkl hunajaa
1 1/2 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
3 rkl tuoretta oreganoa

1 ruukku jääsalaattia
lohko kaalia
salaattisiemensekoitusta

Kiehauta pavut nopeasti ja laita kylmään veteen, jotta kypsyminen lakkaa. Pätki pavut, suikaloi sipuli ja yhdistä sekoitettuun marinadiin. Anna maustua useampi tunti tai yön yli.
Revi kulhoon salaatti ja (juustohöylällä) ohueksi suikaloitu kaali. Kaada päälle papuseosta ja ripottele pintaan siemenet.


Punasipuli-saksanpähkinäfocaccia

5 dl vettä
35 g hiivaa
5 g hiivaa
1 rkl tuoretta oreganoa hienonnettuna
300 g spelttijauhoja
350 g hiivaleipäjauhoja
1/2 dl oliiviöljyä
13 g suolaa

1 iso punasipuli
1-2 tl voita
n. 1 rkl inkkarisokeria
n. 3/4 dl saksanpähkinöitä
oliiviöljyä, sormisuolaa

Liota hiiva veteen, lisää hunaja, oregano ja jauhot. Vaivaa noin 10 min. Lisää suola ja öljy ja jatka noin 7 min. Kohota tuntisen verran. Painele taikina uunipellille ja kohota siinä noin 30 min.
Suikaloi sipuli ja karamellisoi se voissa sokerin kanssa. Painele sormella muutamia kuoppia leipään, levitä päälle sipulit, karkeaksi rouhitut pähkinät, suolakiteitä sekä runsaasti öljyä. Paista leipää noin 35 min 225 asteessa.




Paahdetut perunat ja punajuuret

punajuuria
perunoita
suolaa
oliiviöljyä
tuoretta rosmariinia

Kuori punajuuret ja pese perunat hyvin. Lohko ja levitä uunipellille. Valuta päälle öljyä, mausta suolalla ja rosmariinilla. Paista 250 asteessa noin 20 min.


Fetakastike

1 prk kermaviiliä (Juustoportin luomu-sellainen rokkaa!)
200 g hyvää fetaa
1/2 ruukkua persiljaa
pieni tukko basilikaa
1 tl hunajaa
mustapippuria

Sekoita kermaviiliin murusteltu feta, hienonnetut yrtit ja mausteet. Anna maustua hetki.


Uuninektariinit

nektariineja
hunajaa
manteleita karkeaksi rouhittuna
vaniljajäätelöä

Pese ja puolita nektariinit. Laita uunipellille, ripota pinnalle manteleita ja valuta hunajaa. Paista uunissa 225 asteessa noin 15 min. Tarjoa lämpinä vaniljajäätelön kanssa.

Ravintolapäivä ja kesäkurpitsa-focaccia



Viikko sitten vietettiin ravintolapäivää, johon en valitettavasti ehtinyt tällä kertaa osallistua itse. Kilometrin päästä kotoani onneksi löytyi Kahavila Piipahappa, johon pistäydyimme ystäväni kanssa. Tarjolla oli kuutta erilaista makeaa leivonnaista, eivätkö hinnat eivät päätä huimanneet (0,5-1 e kakkupalasta ja 0,5 e kahvista/teestä). Maistelimmekin kaverin kanssa viittä kuudesta tarjottavasta, jotka olivat aikuisten suklaa-juustokakku, puolukkapiiras, porkkanakakku, kreikkalainen manteli-appelsiinikakku, punaherukkapiiras ja omena-marsipaanitorttu. Ehdoton suosikkini oli punaherukkapiiras, joka tarjottiin punaherukkakastikkeen kera. Ihanan raikasta!
Seuraavana ravintolapäivänä pistän kyllä oman puljun pystyyn, jos vain suinkin kynnelle kykenen. Sen verran mahtavasti tapahtumasta on kyse!

Kaveri tuli käymään toissapäivänä iltapalalla ja pyöräytin pöytään hieman kesäkurpitsaista focacciaa. Herkkuahan tuo oli, ei siitä mihinkään pääse.


Kesäkurpitsa-focaccia

n. 3/4 kesäkurpitsaa hienona raasteena
5 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
2 tl hunajaa
1 tl suolaa
200 g spelttijauhoja
n. 350 g hiivaleipäjauhoja
1/2 dl oliiviöljyä

kesäkurpitsaviipaleita
(oliiveja)
sormisuolaa
oliiviöljyä
tuoretta rosmariinia

Yhdistä vesi, kesäkurpitsaraaste, suola ja hunaja. Lisää spelttijauhot, joihin kuivahiiva on sekoitettu. Vaivaa mukaan loput jauhot ja lisää lopussa öljy. (Vaivaa yhteensä noin 10 min.)
Kohota taikinaa tuntisen verran. Levitä taikina uunipellille ja kohota 20-30 min. Levitä pinnalle kesäkurpitsaviipaleita (ja jos ne loppuvat, painele muutama oliivi jatkoksi), rosmariinin lehtiä ja suolaa sekä valuta reilusti oliiviöljyä. Paista 210 asteessa noin 30 min.


Leivän lisäksi iltapalalla tarjottiin kotimaisia omppuja, porkkanatikkuja, viinirypäleitä, verigreippiä, pähkinöitä ja banaanilastuja. Ja tietysti hyvää seuraa!


lauantai 27. elokuuta 2011

Metsän antimia


Tänään tuli käytyä ensimmäitä kertaa metsällä Oulussa. Kävimme A:n kanssa puolukka/mustikassa ja sienessä läheisessä pusikossa ja kyllähän tuolta hyvin löytyi aineksia illan kokkailuihin. Marjoja varsinkin kertyi rutkasti. Mustikatkin olivat vielä paikoin oikein hyviä: isoja ja maukkaita.

Hesarin reseptit pääsivät kokeiluun, eikä kovin paljoa moitittavaa ole. Leipä oli tosi hyvää voisipaisun kera, mutta jos sitä nautisi sellaisenaan, lisäisin ehkä hieman juustoa tai jotain muuta mehevöittäjää mukaan.
Risottoa varten emme raaskineet avata viinipulloa, kun tarkoituksena ei ollut alkaa litkimään alkomahoolia sen suuremmin. Laitoimme valkkarin tilalta nesteeksi desin verran Crowmoorin ekstrakuivaa omppusiideriä, joka on sivumennen sanoen jumalten juomaa. Aivan täydestä meni ja meillekin jäi tölkistä kivat pikku hömpsyt siideriä ruoan kanssa.


Illan menu oli siis seuraava:

- paprika-kesäkurpitsasalaatti yrttiöljyllä
- sieniboston
- sienirisotto

- puolukkapiiraat ja vaniljajäätelö


Paprika-kesäkurpitsasalaatti yrttiöljyllä

Yrttiöljy/-tahna:
2 dl tuoreita yrttejä (basilika, oregano, rosmariini, persilja)
1/2-1 dl oliiviöljyä
1-2 rkl sitruunamehua
suolaa, mustapippuria

2 paprikaa (keltainen ja punainen)
1/2 kesäkurpitsa
1 ruukku roomansalaattia
1 ruukku rucolaa
viinisuolaheinää
3 rkl pinjansiemeniä

Soseuta yrttiöljy sauvasekoittimella tai tee morttelissa. Sekoita siihen kesäkurpitsa- ja paprikasuikaleet ja anna maustua tovi. Paahda pinjansiemenet. Levitä salaatinlehdet kulhoon ja kaada päälle paprika-kesäkurpitsaseos. Ripota pinnalle lopuksi pinjansiemenet.


Sieniboston

2 dl maitoa
20 g hiivaa
1 tl hunajaa
1/2 tl suolaa
2 rkl rypsiöljyä
1/2 dl auringonkukansiemeniä
3 dl hiivaleipäjauhoja
2-3 dl grahamjauhoja

1 pieni purjo
2 valkosipulinkynttä
n. 1 rkl voita
3 dl pilkottuja metsäsieniä
ripaus suolaa ja pippuria
50 g voimakasta juustoa raasteena (meillä appenzeller, hs suosittelee mustaleimaa)

Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon, lisää suola, hunaja, öljy ja siemenet. Vaivaa mukaan jauhot. Kohota noin tunti liinan alla tai pitempään jääkaapissa.
Kuullota pilkotut sipulit, lisää pannulle sienet. Paista, kunnes liika neste on haihtunut ja heitä vähän mausteita sekaan.
Kauli taikina levyksi, levitä sille sipuli-sienitäyte ja ripota juustoraaste. Kääri rullalle, leikkaa samankokoisiksi palasiksi ja aseta palat leivinpaperoituun vuokaan melko väljästi. Kohota n. 30 min ja paista 200 asteessa 35-35 min.


Sienirisotto

1 rkl oliiviöljyä
2 salottisipulia
1 valkosipulinkynsi
250-300 g metsäsieniä
2 1/2 dl risottoriisiä
1 dl kuivaa valkoviiniä (tai hyvin kuivaa siideriä)
n. 8 dl kasvislientä
1 dl kermaa
1 dl parmesaaniraastetta
25 g voita
1/4 tl mustapippuria
1/2 ruukkua persiljaa

Kuullota silputut sipulit öljyssä, lisää kohta myös sienet. Lisää riisit ja jatka kuullottelua, kunnes riisi on läpikuultavaa. Lisää viini ja kiehuvan kuumaa kasvislientä pienissä erissä ja sekoittele koko ajan. Kun neste on imeytynyt, lisää nestettä ja jatka näin, kunnes kaikki neste on lisätty. Riisi kypsyy noin 18 minuutissa. Lisää lopuksi kerma, parmesaani, voi, pippuri ja hienonnettu persilja.


Puolukkapiiraat

100 g voita
1/2 dl inkkarisokeria
1 muna
n. 2 1/2 dl hiivaleipäjauhoja (osan, tai miksei kaikkikin, voi korvata spelttijauhoilla)
1 tl leivinjauhetta

puolukaita (seassa voi hengailla jokunen mustikka, juolukka ja variksenmarja)
inkkarisokeria
vähän perunajauhoja

Vaahdota sokeri ja voi murotaikinaa varten, lisää muna vatkaten. Lisää kuivat aineet ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Anna jäähtyä kylmässä ja kauli sitten levyksi. Ota levystä pyöreitä kappaleita esim. lasilla ja painele muffinssivuoan koloihin. Laita päälle marjoja, joihin on sekoitettu hieman sokeria ja perunajauhoja. Painele päälle taikinasta otettu kansipala. Paina haarukalla muutamia reikiä kanteen ja paista piiraita 200 asteessa 10-12 min. Tarjoa vaniljajätskin tai -kastikkeen kera.

Meillä maisteltiin kiiminkiläisen Sortolan tilan vaniljajäätelöä. Jäde on muutoin huipputuote, mutta aivan liian makeaa minulle. Piiraat eivät onneksi olleet mitään överimakeita ja makoisa jätski sopi kivasti kirpakoiden puolukoiden rinnalle.


sunnuntai 21. elokuuta 2011

Tapahtui toisaalla...


...kuin omassa keittiössäni siis.

Eilen kävin korealaisten vaihtaraiden kanssa illastamassa Uleåborg 1881 -ravintolassa, joka on ainoana oululaisena rankattu Suomen parhaiden ravintoloiden top 50 -listalle (tarkalleen ottaen sijalle 38). Ilta lähenteli täydellistä eli ruoka oli loistavaa. Vielä loistavampaa oli palvelu, joka oli erittäin ystävällistä ja asiakkaat huomioon ottavaa, kuten kunnon ravintolassa kuuluukin.

(Kurjat kännykuvat jatkuvat oikean kameran unohtuessa kotiin...)



Alkuun otimme lasilliset kuohuviiniä, jonka jälkeen pöytään kannettiin yllätysalkupala: kermainen kukkakaalikeitto kylmäsavulohirouheella. Keitto tarjottiin kahvikupeista, mistä se sitten hörpittiin makustellen. Alkuruoaksi valitsin paahdettua ankanrintaa kesäkurpitsasalsan ja timjamimarinoitujen herkkusienten kera. Pääruoka oli korealaisten paljon odottamaa poroa: medium-filee, punajuuripaistos, karviais-sipulihilloke ja tumma rosmariinikastike. Sanoisin illan kohokohdaksi, täydellistä poroa! Jälkiruokana vielä mudcake-tyyppinen konjakki-suklaakakkua ja kirsikkasorbettia. Hieman erikoinen yhdistelmä, mutta loppujen lopuksi pidin annoksesta. Lopuksi vielä kupponen lattea ja pala talon omaa suklaata. 3,5 tuntia kului kuin siivillä ja olo oli täydellisen rentoutunut poistuessamme ravintolasta. Mission completed siis.



Viime viikon sunnutaina istuimme iltaa tyttöjen kesken ja pöydässä oli taas semmoisia herkkuja, että aijai! Ystäväni J oli pyöräyttänyt artisokka-vuohenjuustopiirasta ja yhdessä teimme lisäksi vähän salaatteja. J teki vielä ohjeesta poiketen pohjankin itse, joten piiras oli super-hyvää!


Salaatit olivat vihreä salaatti (rucola, kesäkurpitsa, kirsikkatomaatti, feta, basilika) ja paahdetut punajuuret fetan kera.


Jälkkärin hoidin minä tarjoamalla A:n synttärikakun jämiä ja Ruotsista tuomaani rommi-rusinajuustoa, joka oli aikas ihanaista! Hieman sulatejuustomainen, pehmeä ja makea juusto (rasvaa 31%) maistuu todella kermaiselta ja täyteläiseltä. Herkullinen jälkiruoka juustokeksien kera. Tulihan masu täyteen, taas vaihteeksi...



perjantai 19. elokuuta 2011

Perjantai-illan ruokaa, vuohenjuustosalaattivertailu jne.


Onpas tullut poikkeuksellisen pitkä bloggaus-tauko tähän koulunalkuhuuman kohdalle, melkein pari viikkoa. Monenmoista on kyllä tullut laiteltua, mutta kuvausta taas olen vähemmän harrastanut. Toisaalta on ollut kyllä ihan mukavaa kokkailla vain menemään, eikä aina olla häsyämässä kameran kanssa puolta tuntia, ennen kuin voi alkaa maistelemaan ruokia. Mutta mutta... Kyllä tätä blogin päivitystäkin on jo vähän ikävä ollut. (:

Tänä iltana kamera ja valo olivat erittäin yhteistyöhaluttomia, mutta siitä huolimatta haluaisin esitellä perjantai-illalliseni, joka maistui nälkäiselle ja väsyneelle saunan jälkeen. Hieman intialaistyyppinen tämä soosini oli, joten kutsuttakoon sitä nyt vaikka kormaksi. En kuitenkaan ole intialaisen ruoan ekspertti, joten ei kannata ottaa ihan kauhean tosissaan...


Papu-pinaattikorma

1-2 rkl kp kookosöljyä
1-2 tl intialaistyyppistä mausteseosta (korianteria, kuminaa, kardemummaa, kurkumaa, cayannea, mustapippuria ymsyms)
1 tl paprikaa
1 yksikyntinen valkosipuli (tai 2 isoa kynttä)
1 punasipuli
4 pienehköä porkkanaa
n. 70 g tuoretta pinaattia
400 g kookosmaitoa
300-400 g kypsiä papuja (esim. borlotti)
(1/2 tl galangal-jauhetta)
suolaa

Lämmitä mausteita öljyssä, kunnes ne alkavat tuoksua. Lisää hienonnetut sipulit ja porkkanapalat, freesaa tovi. Lisää suikaloitu pinaatti ja jatka jonkin aikaa. Lisää sitten kookosmaito ja jätä kiehumaan hiljalleen n. 10 minuutiksi. Lisää loppuvaiheessa papu ja galangal sekä suolaa.


Korman (tai mikä nyt ikinä onkaan) lisäkkeeksi tein kukkakaali-quinoria. Quinorista olen kertonut muutamaan otteeseen aikaisemminkin ja edelleenkin tykkään tästä sekoituksesta kovasti. Sen tilalle sopisi varmasti myös puhdas quinoa, hirssi tai bulgur, mikseivät suurijyväisemmätkin viljat. Lisäke oli myös aika bueno, kannattaa testata!

Kukkis-quinori

1/2 iso kukkakaali (300-400 g)
2-3 dl quinoria (tai hirssiä, quinoaa tms.)
3-4 dl vettä
1/2 tl suolaa
2 rkl tuoretta oreganoa

Keitä kukkakaalin kukinnot (jätä suuriksi) ja quinori suolavedessä kypsäksi. Murskaa esim. puuhaarukalla kukkakaali ja sekoita tasaiseksi. Mausta lopuksi oreganolla.

Näiden lisäksi lautasella oli lehtisalaattia, keltaista ja vihreää kesäkurpitsaa, tomaattia, paprikaa, kuivattuja ja kuivattuja auringonkukan ituja ja mausteena sitruunamehua sekä avokadoöljyä.


Viime viikonloppuna kämppikseni A vietti syntymäpäiväänsä ja minä olin tietysti innoissani kakkua vääntämässä. Kakulle tulikin kokoa melko huomattavan paljon, mutta onneksi se oli myös hyvää!


Pohja on viimeisimmästä RuokaPirkasta, omiin mieltymyksiin hiukan muokattuna.

Suklaakakkupohja

4 kananmunaa
2,5 dl inkkarisokeria
100 g voita
2,5 dl spelttijauhoja
1,5 dl vehnäjauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1,5 dl maitoa

Vatkaa munat ja sokeria vaahdoksi, lisää sulatettu voi joukkoon. Siivilöi mukaan kuivat aineet ja lopuksi maito. Vältä liikaa sekoittamista.
Kaada taikina leivinpaperoidulle uunipellille ja paista 200 asteessa 10-15 min.

Niin, ja minähän tein tosiaan näitä pohjia kaksi... Ensin paistoin vain yhden, mutta yksivälinen kakku tuntui aivan liian mitättömältä, joten pyöräytin sitten toisen. Johan alkoi tulla kakulle kokoa...


Kostutukseen käytin appelsiinimehua. Väleistä taas löytyi mansikoita, sitruunamehussa pyöräytettyjä banaaniviipaleita sekä mascarpone-kermaa. Koristeluun on käytetty (litra) kermaa, viinirypäleitä, valkosuklaarusinoita ja -pähkinöitä, punaherukoita ja suklaaruusuja.
Myös ystäväni N ja J juhlivat syntymäpäiviään aivan noina päivinä, mikä selittää kirjainyhdistelmän kakun päällä.

Unohdimme turhat formaaliudet kakkua syödessämme ja kakun muoto olikin lopuksi melkoisen tyylikäs:


Mitäs vielä... Vuohenjuustovertailua lupailin myös otsikossa. Näiden syömisestä on aikaa jo viikko pari, mutta jotain kommenttia osaan ehkä vielä antaa.


Ensimmäinen salaatti tuli popsittua Kauppuri 5:ssa, joka on käymisen arvoinen grilli-baari Oulussa. Hyviä juomia ja ihania ruoka-annoksia. Salaatti oli todella herkullinen: salaattipohja oli ehostettu ihanalla kastikkeella ja vuohenjuusto taas paistettu rapeaksi ja lämpöiseksi. Tomaatit oli maustettu yrttiöljyllä ja vuohenjuuston päällä komeilu karamellisoitua punasipulia. Voi sentään... Tällainen salaatti kera roseen tekee ihmisen melko hartaaksi.


Toinen erä oteltiin Stockmannin alakerrassa sijaitsevassa Pannussa, joka on ennenkin tainnut vilahtaa tässä blogissa. Sori vain Pannu, mutta tämän kisan voitti kyllä Kauppuri, 3-1. Pannun versio oli kyllä kaunis kuin mikä, mutta makumaailma ei yltänyt mitenkään Kauppurin salaatin tasolle. Annoksessa oli salaattipedillä hunajamelonia (lohkoja oli vaikea syödä, vaikka kivalta näyttivätkin), viinirypäleitä, grillattua vuohenjuustoa patonkisiivun päällä (en tykännyt patonkiosiosta - varsinkin, kun olin aluksi luullut sitä kolmanneksi juustosiivuksi ja sitten se paljastuikin vehnähötöksi!), muutama hassu herneenverso ja kastikkeena balsamicosiirappia. Timjamileipä, jota salaatin kanssa myös tarjottiin, oli hurrrjan hyvää, eteenkin lämpinä. Siitä pointsit Pannulle! Salaatti oli kuitenkin kokonaisuudessaan vaikeasti syötävä, salaattipohja eloton ja kokonaisuus liian makea minua miellyttääkseen.


Jotta postaus ei loppuisi niin nihkeisiin tunnelmiin, kerron vielä lyhyesti vaihtareille pitämästäni suomalaisesta kesä-illallisesta. Kaikki nyt ei ehkä ollut aivan niiiiiin suomalaista, mutta onhan tämä toisaalta myös fuusio-keittiöiden luvattu maa. Pöytään katettiin oman kasvimaan uusia perunoita, kermaista kesäsipulikastiketta, savusiikaa, tillisilliä ja salaattia. Tarjolla oli myös tuoretta leipää, jonka tein hapanjuureen, joskin lisänä oli myös hieman hiivaa. Jauhoina spelttiä ja hieman hiivaleipää. Olihan hyvää!


Vieraat kehuivat ruokaa myös kovasti ja savusiika maistui heille erityisen hyvin. Kokkikin nautti kovasti erityisvieraiden ketsistemisestä, täydestä pöydästä (sekä ruoan että ihmisten suhteen), vilkkaasta keskustelusta sekä raikuvasta naurusta. (:

tiistai 9. elokuuta 2011

Juustonaksuja talossa..?



Siltä se oikeasti haisi! Sveitsiläinen Appenzeller-juusto nimittäin. En muista koskaan aikaisemmin syöneeni kyseistä hajuhernettä, mutta nyt hetken mielijohteesta pakkasin sellaista ostoskoriini hankkiessani aineksi kanttarellipiirasta varten. Pahalta haisevat juustothan tunnetusti maistuvat hyvältä ja niin oli myös tämän yksilön kohdalla.



Piirakasta tuli mielestäni oikein mainiota, mutta pohja vain oli hiukan murenevaa. Ongelma olisi korjaantunut lisäämällä taikinaan hieman vettä tai hapanmaitotuotetta, mutta taikinan rakenne tuntui sitä sekoittaessani käteen suorastaan täydelliseltä, joten jätin nesteen lisäämättä. Ah, mikä hölmö olinkaan mennessäni siihen halpaan... Murupohja oli kuitenkin hyvän makuista ja eikös se ole se tärkein päämäärä pöperön laitossa.


Kanttarellipiirakka

Pohja:
150 g voita
3-4 dl spelttijauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
1 tl timjamia
(n. 3 rkl vettä olisin voinut vielä lisätä)

Täyte:
1 l kanttarelleja
2 kesäsipulia varsineen
1 rkl vettä
n. 1/2 tl suolaa
mustapippuria
70 g appenzelleria raastettuna
2 dl ruokakermaa

Nypi kuivat aineet ja voi sekaisin. (Lisää joukkoon vesi, jos olet niin älykäs sen tehdäksesi.) Painele pohja leivinpaperoituun piirakkavuokaan ja laita jääkaappiin.
Sekoittele sieniä kuumalla pannulla, kunnes ne ovat painuneet hieman kokoon ja neste on haihtunut. Lisää sitten voi ja sipuli ja freesaa muutama minuutti. Mausta suolalla ja pippurilla. Levitä täyte pohjalle, kaada päälle juustoraaste ja kerma. Paista 200 asteessa n. 20-25 min.
Tarjoa raikkaan salaatin kanssa (rucolaa, eri värisiä paprikoita, aurinkokuivattua tomaattia, kiehautettuja ja sitruunamarinadissa makuuntuneita vihreitä papuja --> nyt niitä saa kotimaisina!!).


Tänään maistelimme iltapalaksi portugalilaisen vaihtarivieramme meille ostamaa portviiniä. Aijai, tässä juomassa on tunnelmaa pimeänä ja valitettavan syksymäisenä iltana!


maanantai 8. elokuuta 2011

Kultainen kasvimaa


Harmittaa vietävästi, kun kasvimaan pitää olla kukkeimmillaan juuri silloin, kun minun pitää poistua Karungin maaperältä vanhempien luota takaisin Ouluun. Ehdin onneksi jonkin verran nauttia näistä herkuista.

Pikaisesti pyöräytetty salaatti lounasta varten:

lehtisalaattia
viinisuolaheinää
tilliä
oreganoa
ruohosipulia
oliiviöljyä
sormisuolaa
fetaa


Punajuuren naatteja olen halunnut kokeilla jo pitemmän aikaa ja nyt vihdoin sain kokeiltua. Naatit eivät olleet mitenkään pääosassa tässä lisäkesotkussa, mutta hyvää se kuitenkin oli!


Lisäkesotku

uusia sipuleita varsineen
valkosipulia
punajuuren naatteja
tuoretta pinaattia
voita ja rypsiöljyä
erilaisia kasviksia (jääkaappi tyhjä, joten käytin erilaisia pakastevihanneksia)
tuorejuustoa (Castellon pikantti luomu on huippua! Löytyy ainakin Haaparannan ICA Maxista)
suolaa, mustapippuria
tuoretta oreganoa

Pyöräytä hienonnetut sipulit, naatit ja pinaatit rasvassa pannulla. Lisää muut kasvikset, kypsennä sopiviksi ja lisää lopuksi tuorejuusto sekä mausteet.

Aterian lisääkkeeksi paistettiin myös siika-/taimen-/jotain tuntemattomia vaaleita kalafileitä.



Pyysin äitiä tuomaan lisää naatteja minulle Ouluun, jahka tulevat käymään luonani. Tilauslistalla on myös paljon uusia pottuja vaihto-oppilaille suunnittelemaani Suomi-ateriaa varten. Portugalilainen tyttö asuu luonamme tämän kuun ja myös muiden vaihtareiden kanssa tulee hengailtua. Jossain vaiheessa tiedossa myös vastavuoroisesti kansainvälinen illallinen meille. Kelpaa!


Kuvat ovat tällä kertaa kännykällä otettuja, kun luulin kamerani olevan teillä tietymättömillä. Laatu ei siis ole kovin hääppöinen, mutta toisaalta saa tuolla telefoonillakin suorastaan yllättävän hyviä otoksia, varsinkin paremmassa valaistuksessa.