sunnuntai 24. tammikuuta 2010

Arabialaista kasvishöystöä ja ärtsoppaa



Pitkästä aikaa tartuin Tuija Ruuskan ihanaan Kasviskeittiöön ja sain hirveät kiksit ja innoitukset sen kauniista kuvista ja houkuttelevista ohjeista. Hamstrasin viimeksi Herkusta mukaani luomumunakoison, joten etsin silmilläni munakoisoreseptiä. Sellainen löytyi, vieläpä samalta sivulta hummuksen kanssa, jota vielä oli jääkaapissa rasiallinen. Tässä tulos. Jotain muutakin maustetta olisin oikeastaan kaivannut korianterin rinnalle, mutten oikein keksinyt mitä, vaikka aikani höystöä mutustelin. Ei pöllömpää kyllä näinkään.

Arabialainen kasvishöystö

1 paprika
1 porkkana
1 sipuli
1/2 chilipalko
2 rkl tomaattipyreetä
2 rkl valkosipulimurskaa (2 kynttä)
3-4 rkl oliiviöljyä (kp. kookosöljyä mulla)
1 munakoiso
4 dl tomaattimurskaa (laitoin luomutetran=500 g)
1 rkl korianterinsiemeniä
2-3 dl vettä(skippasin)
1/2 kesäkurpitsa
2 tl suolaa, mustapippuria

Itketä munakoiso(viipaloi, ripottele suolaa, anna seistä 20 min, pyyhi suola pois). Pilko kasvikset. Kuullota sipuli, porkkana, paprika, chili, valkosipuli ja tomaattipyree.
Lisää munakoiso, tomaattimurska ja korianteri. Hauduta 15 min. Lisää kesäkurpitsa ja jatka haudutusta 10 min. Mausta suolalla ja pippurilla.

Lisäksi tein joskus Ruotsista hamstraamaani spelttikuskusia. Tämä on taas näitä "oo, katsos kuinka eksoottista, otetaanpa paketti mukaan" -mielitekoja, joita varmaan jokaisella ruokadiggarilla on. Toivon todellakin, etten ole ainoa... Ihan hyvää tämä kyllä oli, ei siinä mitään. 1 dl kuskusia riitti minulle hyvin kahteen syöntikertaan.

Lisäkesalaatiksi tein seesami-kaalisalaattia, Ruuskan kirjasta niin ikään. Tosin pienillä omilla lisillä. Salaattivadilla mukana myös hapankaalta ja mungin ituja.

Seesami-kaalisalaatti

0,4 kg kaalia (meni varmaan tuplat)
pieni pala purjoa (normisipuli)
1 dl seesaminsiemeniä (laitoin vähän vähemmän - ehkä 3/4 dl)
1/4 dl seesamiöljyä
1/4 öljyä(kp oliivi)
1/4 dl sitruunamehua
1 tl korianteria
1/2 tl suolaa
Lisäsin myös 2 pienehköä valkosipulinkynttä hienonnettuna ja pakastepersiljaa. Soijakin olisi voinut olla paikallaan, mutta se oli valitettavasti loppu.

Suikaloi kaali ja sipuli, sekoita muut aineet sekaan. Anna maustua ainakin pari tuntia.

Tänään keittelin hernekeittoa eli meillä päin ärtsoppaa. Ohjeen nappasin Jere Niemisen mainiosta Herne rokkaa -kirjasta.


Bataatti-tofuhernekeitto

250 g kuivattuja herneitä
1,5 l vettä (ei näin paljon, vähän reilulla litrallaki tuli aika luirua)
1 (250 g) bataatti
1/2 pkt kylmäsavutofua
1 tl suolaa
1 tl meiramia
+ omat lisät
2 valkosipulinkynttä
1 sipuli(ei tule hernekeittoa ilman sipulia!
)
1 tl basilikaa

Keitä liotettuja herneitä noin 1,5 h suolan ja sipuleiden kanssa. Lisää bataattikuutiot sekä yrttimausteet ja keitä kypsäksi. Lisää lopuksi tofukuutiot ja kiehauta.

perjantai 22. tammikuuta 2010

Hummusta ja salaattia

Rouskisrouskis, naminami... Tämmösiä ääniä on viime päivinä kuulunu minun suunnalta ruoka-aikaan. Kauhea himo raakoihin kasviksiin salaattien muodossa! Erityisessä suosiossa ovat olleet kiinan- ja hapankaali sekä, ikävä kyllä, tomaatit. Tomaattien popsiminen ei tietenkään ole järin ekologista tähän aikaan vuodesta, mutta jotenkin ne vain hakeutuvat kaupassa ostoskoriini. Lohduttaudun ajatuksella, että Ikaalisten luomu tuottaa tomaattinsa edes vähän ekommin. "Energianlähteenä käytetään ympäristöystävällistä maakaasua sekä puuhaketta. Maakaasun poltossa syntyvä hiilidioksidi hyödynnetään tuotantoprosessissa. Ilmakehään pääsee vain vesihöyryä. Talvisin käytämme kasvatuksessa apuna koskivoimalla tuotettua valoenergiaa."

Nyt tuli vähän déjà vu: olen tainnut postata aiheesta joskus aikaisemminkin... Tämä itsensä toistaminen on aika tunnusomaista minua.
Kurkkua ostin myös, kun kävin Herkussa herkkuostoksilla. Tämä yksilö ei vain ollut kotimainen, vaan italialaista luomutuotantoa. To-del-la hyvää kurkkua! Ulkomuoto ei ehkä järin mairitteleva, mutta maistui sitäkin maikoisammalle. Varmaan myöskin ekologisempi valinta kuin kotimainen kasvihuonekurkku.

Tämän päivän illallinen on tässä:porkkanasiivuja, tomaattia, kurkkua, hapankaalta, omenaa ja kiinankaalta(, joka korvaa muuten aika mukavasti jäävuorisalaatin). Kuvauksen jälkeen keksin vielä kypsän avokadon vihanneskorista, soseutin sen ja maustoin valkosipulilla, chilimaustemylläyksellä, sitruunamehulla ja tomaattipyreellä. Tosi nannaa.

Hesarin ruokasivuilla oli eilen juttu purkkiruokien puolesta: resepteissä oli käytetty erilaisia säilykkeitä. Silmäni tarttuivat hummuksen reseptiin, sitä ei ole tullut tehtyä aikoihin. Purkkikikherneitä en vain voi ajatellakaan, eivät ne maistu miltään itse keitettyihin luomukikkareisiin verrattuna. Niitä löytyikin rasiallinen pakasteesta - stairway to heaven is ready.

Hummus

noin 300 g keitettyjä kikherneitä
1 valkosipulinkynsi
1 1/2 rkl tahinia
1-2 rkl sitruunamehua
n. 1/2 dl oliiviöljyä
1/2 tl suolaa
1 tl jeeraa
chilimaustetta, mustapippuria

Soseuta kaikki ainekset tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Tarkasta mausteet

tiistai 19. tammikuuta 2010

Aamusmoothie


Aika perussettiä, mutta maistui oikein mainiolle. Piimän voisi varmaan jättää pois kokonaan ja korvata vesitilkalla ja vesipitoisilla vihanneksilla, kuten salaatilla, mutta laitoin sitä, kun jääkaapista löytyi. Äiti on ilmeisesti siinä luulossa, että kittaan piimää paljonkin, kun oli toimittanut sitä jääkaappiini Keniasta palatessani. Sitä kulutellessa..

Aamusmoothie (2 annosta)

1 kkp (AB) piimää
2-3 dl mustikoita
1 kypsä banaani
ropsaus (noin 1/4 dl) kauraleseitä
2 rkl hampunsiemeniä
1 tl maca-jauhetta
1 tl hunajaa

Sekaisin blenderissä.

sunnuntai 17. tammikuuta 2010

Reissussa syötyä

Paluu Suomen maan kamaralle on tapahtunut ja reissu on takana päin. Vivahteikas matka kerrassaan ja henkilökohtaisesti koin sen mahtavana kokemuksena, toivottavasti näin on myös mahdollisimman monen muun reissulaisen kohdalla.

Ruoka oli pääosin hyvää, tosin aika hiilaripainotteista ja aamupalat oli aika syvältä (lähinnä vuoristovaelluksen aikana): vehnäpaahtista, lättyjä, hilloa, munia. Aamupalasta en tainnut ottaa kuvaa, mutta illallisesta otos tässä.

Alkuruoaksi liemi(oisko ollu kanaliemikuutiosta tai jotain vastaavaa) ja leipä

Pääruoaksi spagetti(tai riisi), peruna-kesäkurpitsa-hernepata ja porkkana-papusekoitus. Tarjolla aina ja kaikkialla ketsuppia.

Vuorireissulla ei myöskään energian tarve tullut täysin täytetyksi (laskin, että sain noin 1500 kcal/vrk - kulutus 4000-5000 kcal/vrk). Omia eväitä olisi pitänyt varata enemmän, pähkinät, kuivatut hedelmät ja raw-patukat olivat aika kuumaa kamaa vaeltajan kurnivalle vatsalle.

Ensimmäistä kertaa pääsimme oikein maukkaan ruoan pariin safarilla. Vuoriruoasta puuttuivat mausteet, mutta nyt niitä osattiin jo käyttää. Alkuruoaksi oli ihanan tulinen valkosipulikeitto(ei kuvaa) ja pääruoaksi Victorian järven kalaa tomaatti-papukastikkeessa sekä mausteisia perunoita ja kaali-porkkanasalaattia(raakaa, vihreää, ihanaa!!! ekaa kertaa reiluun viikkoon). Nam.
Seuraavat otokset ovat ekasta ravintolaelämyksestä Keniassa. Kyseessä Nairobin Carnivore. Ennakko-odotukset nollassa, valmistauduin jo henkisesti jättämään lounaan väliin, mikäli kasvisruokavaihtoehtoina olisi vain perunaa, pastaa ja riisiä. Yllätys oli melkoinen, kun saavuimme Carnivoreen: tämähän on vallan siisti paikka! Ja kasvismenukin löytyy!

Drinkkilista kiikutettiin eteen ensimmäisenä ja päätimpä minäkin tilata jonkin juoman, vaikka harvemmin niitä harrastan. Valintani oli Strawberry-Daiquiri, joka sisältää mansikkaa, rommia, limeä ja jäämurskaa. Ei pöllömpää, mutta lämmenneenä maistui liikaa viinalle.

Varsinainen ateria alkoi keitolla, joka oli melko mieto, muttei maistunut ainakaan liemikuutiolta.

Leipä, joka oli jotain muuta kuin vehnäpaahtoa, maistui mainiolta, kotitekoiselta suorastaan.

Salaattia, salaattia, salaattia, jee! Vihreä salaattipohja, jossa salaatin lisäksi porkkanaa, punasipulia ja tomaattia sekä etikkaista kastiketta, sekä coleslawta + tomaatti- ja maissi-ananassalsaa. Namnam.

Pääruoaksi mausteista(mm. neilikka) vihannesriisiä, joka oli valkoiseksi riisiksi tosi maukasta, ja kasviksia kookoskastikkeessa. Kastike oli ihanaa kaikessa kookoksisuudessaan ja kermaisuudessaan.

Jälkiruoka kuului pakettiin, joten valitsin listalta lämpimän ananaspiirakan vaniljajätskin kanssa. Turhan makeaa, mutta upposi hyvin tuossa tilanteessa.

Sitten siirrymme hotelli Diani Sea Resortiin Mombasan Diani Beachille. Suosittelen kyllä paikkaa: edullinen, loistava henkilökunta, ruoka ja olosuhteet muutenkin otolliset rentouttavaan lomaan. Hintaa kertyi 136 euroa yöltä kahdelta hengeltä ja tähän sisältyi aamiainen, lounas ja illallinen seisovasta pöydästä, iltapäivätee/-kahvi ja juomat. Ei yhtään hullumpaa.

Jostain syystä kuvan ruokalista on lounaalta, mutta muut kuvat ovat kyllä illalliselta ruoan määrästä päätellen. Päivällä oli aina niin kuuma, ettei kovin kauheita jaksanut syödä, mutta illalla kiskottiin sitten senkin edestä.

Alkupalaan italiansalaatti, jossa perunaa ja tonnikalaa(villi veikkaus, kalaa kuitenkin). Lähinnä silmänruokaa, mutta toimitti ainakin tämän tehtävänsä hyvin.

Alkukeittona erittäin herkullinen tomaattikeitto ja rapsakoita krutonkeja.

Salaattipöydästä kajahtaa! Iso annos ihania tuoresalaatteja ja mainiota perunasalaattia kastikkeiden kera.

Pääruokana paistettua kalaa(älä kysy mitä, hyvää enivei), lämmintä kurkkulisäkettä ja papu-porkkanasekoitusta. Olempa latonut lautaselle vielä vähän lisää salaattiakin...

Aterian päättävät raikkaat hedelmät ja hedelmäinen vaniljakastike sekä kenialainen tee, joka on ehkä parasta juomaani mustaa teetä ikinä.


Aamupala samaisessa hotellissa. Kokki paistaa silmiesi edessä sinulle munakkaan halutuilla täytteillä(tomsku, paprika, sipuli). Lisäksi cheddaria, "brown bred" ja vihanneksia(pöllitty juustotarjottimen koristuksista... miksivät laittaneet muuten tarjolle?!).

Hedelmiä myös - totta kai. Mango ja passionhedelmä nousivat suosikeikseni yli muiden.


Viimeisenä, muttei suinkaan vähäisimpänä, aamiainen Nairobin Hiltonissa. Siellä tankkasin itseni täyteen, niin ettei loppupäivänä juuri mitään tarvinnut. (Todella järkevää ja terveellistä, kuin myös taloudellista. Mutta ollaanhan nyt sentään lomalla!)





Sortteja oli vaikka muille jakaa. Erityisesti mieleen jäivät lämpimät kasvisruoat - kurpitsa, tomaatit, pinaatti ja herkkusienet. Varsinkin kurpitsa vei kieleni mennessään.


Kuvasta uupuu yksi annos, joka koostui samettisen pehmeästä maustamattomasta jogurtista, myslistä, hedelmistä, manteleista, rusinoista, luumuista ja kaikesta nannasta ja joka maistui himskatin hyvälle.

Tässä kait tämä sitten oli. Öitä.